Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) Oferir el cristianisme com un estil de vida, prendre consciència de les arrels cristianes de la nostra societat, i donar a conèixer les altres religions presents en una societat multicultural. Aquests són els tres objectius que persegueix la nova col·lecció de llibres de religió per a l'ESO que s'ha presentat aquest dimecres al vespre a la Fundació Blanquerna. Tres objectius que són les "pedres angulars" del projecte. Un projecte que porta el segell de Blanquerna, de l'editorial Claret i que ha comptat també amb el suport de l'editorial Vicenç Vives.

La tasca de col·laborar en la creació de llibres de text per a escoles i adreçats a alumnes és una tasca que a Blanquerna no li ve de nou. "Porta col·laborant en projectes similars des de fa anys", ha recordat el degà de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL, Josep Gallifa, qui, de fet, ha confessat que una de les primeres coses que va haver de fer al començar a ser degà va ser "signar el conveni d'aquesta col·laboració que presentem avui".

L'alumnat, al centre del projecte

Una col·laboració que encaixa a la perfecció amb la missió de Blanquerna de formar persones, "també en la dimensió espiritual i religiosa". Gallifa ha posat de manifest l'encert del títol de la col·lecció, Fent Camí amb Jesús: "Fer camí és una tasca activa, i si a més es fa camí amb algú es va acompanyat, i si aquest algú és Jesús és la millor companyia".

El coordinador de l'editorial Claret, Jordi Llastarri, ha relatat el camí fet per arribar fins a la publicació material del projecte. El camí es va iniciar l'any 2010, "un any complicat, ple d'incerteses, en plena crisi", però que no va ser obstacle sinó revulsiu per engegar-ho. "Ens va semblar que nosaltres podíem fer alguna cosa sobre els llibres de religió".

Per què? Llastarri afirma que Claret és una editorial catòlica, "el projecte encaixava dins la missió"; els claretians ja portaven anys en educació i tenien una col·lecció de religió per a primària –la col·lecció Paraula–, "calia continuïtat cap a l'ESO"; feia temps que Claret donava voltes al currículum de religió, "no connectava amb la realitat de l'alumnat ni tampoc amb la de classe de religió", naixia l'oportunitat de fer nous materials, "pensant en l'alumnat, al centre del projecte, i que també ajudessin el professorat". Va néixer la col·lecció Fent camí amb Jesús.

Els objectius a l'esquena, ben agosarats, però també necessaris. En un moment de gran secularització, calia oferir el cristianisme com un estil de vida, "un estil compromès, seguint el camí que Jesús ens va ensenyar". Van tenir clar que l'eix vertebrador del projecte seria Jesús, "sense dogmatitzat, per tastar i conèixer un cristianisme molt aliè actualment a la realitat dels alumnes". En una societat plural i complexa calia que l'alumnat tingués consciència de les arrels cristianes de la seva societat, però com el cristianisme no és l'únic model religiós i cultural, "calia també atansar-se a l'altre, donar conèixer les altres religions".

Un treball en equip

Tenien el què, mancava el qui. "Necessitàvem rigor teològic, algú que també vingués del món de la recerca perquè calia una didàctica acurada i afinada". Entren en joc l'Àngel Jesús Navarro, professor a Blanquerna, i Pere Micaló, delegat d'ensenyament al bisbat de Girona, com a coordinadors del projecte dels llibres, però també s'hi sumen un equip d'autors, que provenen de les aules de l'ESO, "gent de trinxera, que està constantment amb els alumnes i que fos d'escola pública i escola concertada".

El resultat del projecte són quatre llibres -per als quatre cursos de l'ESO- que tenen com a missatge "un Déu que és amor, que dóna sentit a tot", ha explicat Navarro. Els quatre llibres utilitzen la geografia d'Israel, la de Jesús, per a donar consistència al missatge. El primer, Galilea, és l'anunci del Regne; el segon, Samaria, parla de l'opció pels exclosos; el tercer, Judea, explica el lliurament de Jesús; i el quart, Món, proposa el missatge universalista de Jesús, "per estendre la idea d'una nova dignitat i un contacte amb Déu que pare, un Déu que s'encarna i que alhora és misteri".

Tota aquesta proposta respon a diferents premisses aconseguides. "Un llenguatge ajustat, amb paràgrafs curts, amb moltes activitats i ajustades a les diferents capacitats. Amb continguts significatius i que segueixen el currículum; cuidant l'estètica i sent dialogant, interactiu i multidisciplinar". Segons Micaló, "una eina pel professorat còmoda didàcticament, com un LEGO que pot adaptar-se i que té com a fil conductor Jesús".

L'acte de presentació va comptar amb la presència de Salvador Pié, president de la Fundació Blanquerna, Andreu Ibarz, director general de la Fundació Blanquerna, Màxim Muñoz, president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Enric Vendrell, Director General d'Afers Religiosos de la Generalitat, Marcel·lí López, director de l'editorial Claret, el bisbe auxiliar, Sebastià Taltavull, i nombrosos professors de la universitat.

[Fotografies: Blanquerna]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.