Pasar al contenido principal

Àngelus del papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Diumenge 7 de juny de 2015

Estimats germans i germanes, bon dia!

Se celebra avui en molts països, entre ells Itàlia, la solemnitat del Cos i la Sang de Crist, o, segons l'expressió llatina més coneguda, la solemnitat del Corpus Christi.

L'Evangeli presenta el relat de la institució de l'Eucaristia, realitzat per Jesús en l'Últim Sopar, al Cenacle de Jerusalem. A la vigília de la seva mort redemptora a la creu, Ell ha realitzat això que havia predit: "Jo sóc el pa viu baixat del cel. Qui menja aquest pa, viurà per sempre, i el pa que jo donaré és la meva carn per a la vida del món... Qui menja la meva carn i beu la meva sang està en mi i jo en ell"(Jn 6,51.56). Jesús prengué el pa a les mans i diu: "Preneu, això és el meu cos" (Mc 14,22). Amb aquest gest, i amb aquestes paraules, Ell assigna al pa una funció que ja no és la del simple aliment físic, sinó la de fer present la seva Persona enmig de la comunitat dels creients.

L'Últim Sopar representa el punt culminant de tota la vida de Crist. No és sols l'anticipació del seu sacrifici que es realitza a la creu, sinó també la síntesi d’una existència oferta per la salvació de tota la humanitat. Per tant, no és suficient afirmar que en l'Eucaristia hi és present Jesús, sinó que cal veure-hi en ella la presència d'una vida que es dóna i prendre-hi part. Quan prenem i mengem aquell Pa, nosaltres ens associem a la vida de Jesús, entrem en comunió amb Ell, ens comprometem a realitzar la comunió entre nosaltres, a transformar la nostra vida en un do, sobretot als més pobres.

La festa d'avui evoca aquest missatge de solidaritat i ens empeny a acollir la íntima invitació a la conversió i al servei, a l’amor i al perdó. Ens estimula a esdevenir, amb la vida, imitadors del que celebrem en la litúrgia. El Crist, que ens alimenta sota les espècies consagrades del pa i del vi, és el mateix que ens ve a l’encontre en els esdeveniments quotidians; és en el pobre que estén la mà, és en el que pateix que implora ajuda, és en el germà que demana la nostra disponibilitat i espera el nostre acolliment. És en el nen que no sap res de Jesús, de la salvació, que no té la fe. És en tot ésser humà, fins i tot en el més petit i indefens.

L'Eucaristia, font d'amor per la vida de l'Església, és una escola de caritat i de solidaritat. El qui es nodreix del pa de Crist no pot romandre indiferent davant els que no tenen pa de cada dia. I avui, com sabem, és un problema molt greu.

Que la festa del Corpus Chriti inspiri i alimenti sempre en cadascú de nosaltres el desig i el compromís per una societat acollidora i solidària. Posem aquests desitjos en el cor de la Mare de Déu, Dona eucarística. Ella susciti en tots l'alegria de participar a la Santa Missa, especialment en els dies de diumenge, i el coratge alegre de testimoniar la infinita caritat de Crist.



Traducció: Pere Prat Catalunya Religió

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.