Pasar al contenido principal

(CR) Reptes, perills i esperances en el país de la laïcitat. Aquest és el tema que posa sobre la taula la Fundació Joan Maragall amb un acte el proper dimecres 25 de febrer. Una conferència de Vincent Feroldi, delegat episcopal per les relacions amb els musulmans de la diòcesi de Lió, avaluarà què està representant en aquest país que l'Islam sigui ja la segona religió a França. Feroldi, és capellà, doctor en història i ha mantingut una estreta relació amb la comunitat musulmana francesa. Un analista privilegiat per parlar de la situació que envolta els atemptats fonamentalismes a Paris.

França acull aquesta presència de l'Islam en el marc de la llei de separació de les esglésies i de l'estat de 1905 i i de la llei de 15 de març de 2004 prohibint, en els establiments escolars, signes o indumentàries que manifestin una pertinença religiosa. La persistència d'una crisi econòmica, la importància dels fenomens migratoris, la progressió de les aspiracions identitàries en el si de la població francesa i una situació internacional cada cop més complexa amb el desenvolupament del terrorisme yihadista sobre el teló de fons de les revolucions àrabs... Tots aquests esdeveniments empenyen els responsables musulmans a promoure un islam compatible amb les lleis de la República francesa i font d'enriquiment espiritual pels fidels.

Vincent Feroldi s'ha dedicat pastoralment a la pastoral de presons, de la sanitat, i de la comunicació. Pel seu coneixement de l'Islam ha estat secretari general del GRIC (Grup de recerca islamo-cristià); és membre del Consell nacional del SRI (Service des relations avec l’islam de la conferència dels bisbes de França); i cofundador del Fòrum National islamo-chrétien amb Azzedine Gaci, rector de la mesquita otomana de Villeurbanne (Rhône). El 2014 es va beneficiar d’un any sabàtic que li ha permès de viatjar a Algèria, Tunísia, Marroc, Palestina i Israel i de fer, en els mesos de maig a juliol de 2014, el Camí de Sant Jaume de Lyon a Santiago de Compostela. És autor o coautor d’algunes publicacions sobre islam i cristianisme: Le devenir de l'islam en France (2013), Présence chrétienne au Maroc (2005), o Chrétiens et Musulmans en dialogue: Les identités en devenir (2013).

La conferència es farà a l'auditori de la Fundació Joan Maragall i serà pronunciada en francès.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.