(CR) Des de l’1 de gener, Miquel Calsina és el nou Delegat episcopal de Mitjans de Comunicació Social de Girona. És una tasca que combinarà amb l’actual dedicació acadèmica com a professor de Ciència Política i Sociologia a la Facultat de Comunicació i de Relacions Internacionals Blanquerna. Calsina substitueix a Carles Sánchez, que es jubila però que continuarà el seu servei com a diaca en diverses parròquies de l’Empordà. El nou delegat explica la visió de la seva responsabilitat en una entrevista publicada aquest diumenge en el Full Parroquial de Girona.
Amb quin esperit afronta la tasca de Delegat de Mitjans de Comunicació Social?
D’entrada amb molta il·lusió, naturalment. També amb sentit de responsabilitat perquè sóc conscient de la transcendència que té avui l’àmbit de la comunicació en una institució com la nostra. Finalment, amb molta tranquil·litat perquè des de la delegació de mitjans de comunicació del Bisbat de Girona ja s’ha estat fent molt bona feina els darrers anys i compta amb un molt bon equip de professionals i de col·laboradors.
Quins són els grans reptes de l’Església en l’àmbit de la comunicació?
Vivim en una societat de canvis i transformacions molt importants a molts nivells. El món de la comunicació no només no en resta al marge sinó que n’és un protagonista principal. En aquest context, destacaria sobretot dos reptes. D’una banda, els nous formats comunicatius –l’anomenat 2.0, per exemple– obliguen a una condensació dels missatges per arribar al màxim de gent possible. La simplificació, però, no ha d’anar en detriment del rigor. El segon és més de fons: en aquesta societat cada dia més complexa, les institucions d’Església s’han de presentar com una veu de qualitat davant les grans qüestions contemporànies. Una veu portadora d’idees i de propostes amb un valor afegit. Una veu –en definitiva– que val la pena escoltar. El Papa Francesc és un exemple d’això i de la necessària creativitat a la que ell mateix ens exhorta.
I a nivell específic de la diòcesi de Girona, què diria?
El bisbe Francesc Pardo deia en una homilia recent que «hem rebut el tresor de la fe per comunicar-lo amb paraules i amb la vida, des de la comunicació personal fins a tots els mitjans de comunicació de què disposem avui». Efectivament el repte de tota església local és trobar les eines més adients per comunicar aquesta bona notícia des de la pedagogia del diàleg i el col·loqui amb la cultura i l’estil propi del nostre temps i lloc concrets.
Entrevista publicada al Full Parroquial de Girona. (4 de gener de 2015)
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.