Pasar al contenido principal

Homilia del Papa Francesc a l'Eucaristia de Corpus Christi. Dijous 20 de juny de 2014

Recuperar la memòria dels "tristos esdeveniments del passat superats gràcies a la intervenció de Déu" i no tenir una "ment malalta" lamentant no tenir les cebes d'Egipte com el poble d'Israel en el desert. En l’homilia el Papa Francesc es refereix, de fet, a la primera lectura, presa del llibre del Deuteronomi, quan Moisès exhorta el poble a no oblidar els 40 anys en el desert i l'alliberament d'Egipte:

"La invitació és la de tornar a l'essencial, l'experiència de la total dependència de Déu, quan la supervivència estava confiada a la seva mà, perquè l'home comprengués" no només viu de pa, sinó... de tot el que surt de la boca del Senyor".

A més de la fam física, l'home té una fam que no pot ser satisfeta amb el menjar ordinari: és "fam de vida", “d’amor" i "d’eternitat". Jesús "ens dóna aquest menjar", diu el Papa, "el seu Cos -afirma- és el veritable menjar sota les espècies del pa; la seva Sang és veritable beguda sota les espècies del vi". El mannà del desert era figura d'un menjar que satisfà aquesta fam profunda. El Cos de Crist és capaç de donar "vida eterna" "perquè la substància d’aquest pa és Amor". Un amor que es comunica en l'Eucaristia, "sempre a disposició de tota persona famolenca i necessitada de regenerar les seves forces":

"Viure l'experiència de la fe significa deixar-se nodrir del Senyor i construir la pròpia existència no sobre els béns materials, sinó en la realitat que no pereix: els dons de Déu, la seva Paraula i el seu Cos".

A l’entorn però hi ha tantes ofrenes de menjar "que no vénen del Senyor i que aparentment satisfan com el que més", posa en relleu el Papa "alguns -diu- es nodreixen amb el diner, altres amb l'èxit i la vanitat, altres amb el poder i l’orgull:

"Però l'aliment que ens nodreix realment i que ens sacia és només el que el Senyor ens dóna! El menjar que el Senyor ens ofereix és diferent dels altres, i potser no ens sembla tan gustós com certs menjars que ens ofereix el món. Llavors somiem amb altres menjars, com els jueus en el desert, que enyoraven la carn i les cebes que menjaven a Egipte, però es van oblidar que aquests menjars els menjaven a la taula de l'esclavitud".

En aquests moments, subratlla, tenien "una ment malalta", selectiva. El Papa insta, per tant, a preguntar-se a on volem menjar: si a la taula del Senyor o la de l'esclavitud:

"El Pare ens diu: ‘T’he nodrit de mannà que no coneixies’. Recuperem la memòria: aquesta és la tasca, recuperar la memòria; i aprendre a reconèixer el pa fals que enganya i corromp, perquè és fruit de l'egoisme, de l’autosuficiència i del pecat".

Així recordant la processó amb el Santíssim Sagrament de després de la Missa, el Papa va dir que "l'hòstia és el nostre mannà, mitjançant el qual el Senyor es dóna ell mateix":

"A ell ens dirigim amb confiança: Jesús, defensa’ns de les temptacions del menjar mundà que ens fa esclaus: és menjar enverinat; purifica la nostra memòria, que no resti presonera de la selectivitat egoista i mundana, sinó que sigui memòria viva de la teva presència al llarg de la història del teu poble, memòria que es fa ‘memorial’ del teu gest d'amor redemptor".

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.