[Transcrivim íntegrament aquest text de la Fundació Joan Maragall]
A PROPÒSIT DE LA VINGUDA DEL PAPA
Els dies 6 i 7 de novembre el Papa Benet XVI visitarà Barcelona per dedicar el Temple de la Sagrada Família. La Fundació Joan Maragall Cristianisme i Cultura fa públiques algunes reflexions amb el propòsit d’ajudar a treure’n el màxim fruit.
Ens visitarà el successor de Pere, de l’apòstol que Crist va posar com a fonament de l’Església i a qui va donar l’encàrrec de confirmar en la fe i de tenir cura dels creients. El bisbe de Roma continua, en comunió amb el col·legi episcopal, aquest servei de ser signe i promotor de la unitat i comunió dels cristians, avui més necessari que mai en un món alhora plural i globalitzat; té també la responsabilitat de ser signe –per servei, no per domini, de la voluntat del Crist.
El rebem en una societat, la catalana, que fa més de mil anys que està configurada amb una llengua i una cultura pròpies, que la mateixa Església ha considerat sempre com a nació, que té una tradició democràtica i tolerant.
El rebem en una Església molt antiga, d’origen apostòlic segons una tradició venerable, que ha nodrit amb profundes arrels cristianes la societat catalana. Que a través dels segles ha donat fruits espirituals i culturals de gran qualitat. Una Església que s’ha vist sacsejada per adversitats, però que s’ha conservat viva.Una Església que, malgrat la secularització de les nostres societats occidentals,està plena d’iniciatives evangelitzadores i de minories creatives molt actives. Una Església que fuig de la confrontació i vol estar en diàleg amb la societat i la cultura. Una Església que cada dia més fa costat als més pobres i necessitats i que ha fet de la seva acció social un signe central de la seva identitat.
Què n’esperem de la visita de Benet XVI? A què voldríem què ens ajudés? La Fundació Joan Maragall voldria mirar més enllà dels protocols, de les mesures de seguretat i de les polèmiques que alguns sectors han suscitat. Nosaltres esperem que la visita del Papa sigui un encoratjament a la vida cristiana; un aprofundiment de la fe cristiana i de la seva raonabilitat, que reforci la credibilitat del missatge de Jesucrist; un aprofundiment en el diàleg sempre necessari entre fe i cultura, entre fe i ciència. Voldríem també que es fes un pas endavant en la normalització del fet religiós en la vida pública, sense imposicions ni marginacions; que el fet religiós, passat, present i futur, fos considerat una realitat bàsicament positiva. Que ens ajudés a enfortir la immensa acció social que està duent a terme l’Església catòlica. Finalment, ens agradaria que recolzés un estil de vida cristiana que té cura de la seva identitat religiosa i ètica, profundament dialogant, ecumènic, que valora les altres religions que ja formen part de la nostra realitat social.
Esperem i desitgem que aquesta visita reforci un estil d’exercici del ministeri del Bisbe de Roma que es vegi útil i necessari per a les esglésies cristianes, tal com ho demanà Joan Pau II el 1995. Confiem que aquesta visita reforci els lligams de l’Església catalana amb el Bisbe de Roma.
FUNDACIÓ JOAN MARAGALL. CRISTIANISME I CULTURA
Temàtica
Grupos