Pare, Fill i Esperit són indissociables ad intra (trinitat immanent: ser Pare és ser principi- causa primera, ser Fill és ser imatge - causa exemplar, ser Esperit és ser compleció - causa final), i són igualment indissociables en tota acció ad extra (trinitat econòmica: creació, redempció i santificació són obra de l’acció conjunta del Pare, el Fill i l’Esperit):
Ja que, com ‘ningú no coneix el Pare, sinó el Fill’ (Mt 11,27), així ‘ningú no pot dir: ‘Jesús és Senyor, si no és sota l’acció de l’Esperit Sant’ (1 Co 12,3). (...) El camí, doncs, del coneixement de Déu va de l’Esperit, que és un, a través del Fill, que és un, al Pare, que és un; i, en sentit invers, la bondat natural, la santedat segons natura i la dignitat reial passen del Pare per l’Unigènit a l’Esperit. D’aquesta manera es confessen les hipòstasis, sense fer caure la piadosa doctrina de la monarquia (18.47).
Segons Basili, el Pare és monarca, però el Fill i l’Esperit no són els seus súbdits. En l’economia divina i en la vida de la Trinitat, el monarca ni és el més important ni es basta a si mateix. El Monarca (Pare) és impotent sense el Demiürg (Fill), i el Demiürg no pot fer res sense el Santificador (Esperit). Així, la monarquia divina s’assembla més al funcionament d’un estat de dret que al d’una monarquia absoluta: el poder legislatiu seria el Pare, el poder executiu el Fill i el judicial l’Esperit. Pel que fa al ser de Déu i a la revelació, el principi és el Pare i la perfecció o compleció és l’Esperit, però pel que fa al coneixement de Déu, semblaria que el principi o causa primera és l’acció de l’Esperit en nosaltres i la compleció o causa final és l’accés al Pare. Només el Fill roman tant pel que fa a l’acció de Déu com pel que fa a la nostra resposta de fe causa exemplar, això és, aquell en qui tot fou creat i en qui tot és redimit.
Tags
Grupos