Tenim una innata tendència a eludir les responsabilitats i a exigir tots els drets. D’infants, ja ens decantem per denunciar un altre abans d’acceptar la nostra culpa. D’adolescents, fem l’orni davant d’una platerada per rentar al·legant que ja vam fer-ho el mes passat. De joves consumim a mans plenes tots els drets, i més que en tinguéssim. Quan som pares i mares, hem de fer esforços per no delegar l’educació dels nostres fills en algú que estigui menys ocupat que nosaltres. I quan sembla que les obligacions s’acaben i que ja podem gaudir de la vida a pleret ens trobem que hem cuidar els pares i aleshores sí que se’ns fa ben difícil entomar la responsabilitat: «que només ens faltava ara haver d’aguantar aquesta llauna, que ja tenim una edat!».
Tenim una innata tendència a defugir el patiment i les situacions de dolor, i fins que no ens toquen el crostó, pensem que n’estem exempts. Per això aquell home gran —encara fill— cridava als responsables de la residència que no era cosa seva el que li passés al seu pare, que per això pagava. I si els avis no cobressin una pensió, que els fa mereixedors de respecte —i també de disputa per veure qui se’ls queda a casa en temps d’atur i de crisi— acabaríem portant-los per força al Narayama, on moririen d’inanició.
Per sort, també tenim dins nostre la capacitat de redreçar els instints i de millorar-nos, i som capaços al darrer moment de deixar-nos interpel·lar per la mirada innocent del company acusat, pel gest cansat d’una mare que acaba rentant els plats, per la rialla del fill que ens recorda que un dia s’haurà fet gran sense adonar-nos-en, i pel posat indefens del pare, mirall del temps, que es «deixa cenyir» per unes mans maldestres. I sobretot per la insatisfacció que sentim en exercir de depredadors de drets sense gaudir de cap dels beneficis que ens aporta l’assumpció gratuïta dels deures.