Pasar al contenido principal

Aquest cap de setmana he de pujar a Montserrat amb la Romeria del meu arxiprestat del Poblenou de Barcelona i tinc ganes, si puc, d'escoltar el nou orgue de la Basílica. Ja sé que, més endavant, s'oferiran concerts amb invitació restringida per als Amics de Montserrat, però, d'entrada ja em fa il·lusió. Sempre he dit que els orgues de Montserrat són els més amortitzats del món, perquè, com a mínim, cinc vegades al dia s'utilitzen per acompanyar els cants d’una comunitat monàstica amb la seva escolania i amb el poble que bonament hagi pujat a Montserrat aquell dia. Per tant, en primer lloc vull felicitar a la comunitat benedictina de Montserrat perquè m’imagino i suposo que amb el nou orgue que van estrenar i van beneir el mes passat a la basílica de la Mare de Déu de Montserrat deuen estar com un nen amb sabates noves. Llàstima que ho hagin fet en plena Quaresma, que és quan –litúrgicament- més ens abstenim de la música de l’orgue, però -espero i desitjo- que, ara, per la Pasqua sigui un autèntic goig.

Recordem que aquest nou orgue de la basílica ha estat construït a Collbató (Baix Llobregat), a l’empresa Blancafort, Orgueners de Montserrat. Té 4.242 tubs, fa 12,5 metres d’alçada i 5,5 d’amplada, i pesa uns 12.000 quilos. En total, han calgut més de 22.000 hores de treball per fer possible una peça elaborada de manera totalment artesanal, que compta amb quatre teclats manuals i un de pedal –cadascun dels quals fa sonar un cos diferent, com si es tractés d’instruments independents, que s’anomenen: cadireta, orgue major, expressiu, batalla i pedal-. Els 4.242 tubs s’agrupen en diferents famílies anomenades registres, que l’organista pot fer servir per fer combinacions. L’orgue de Montserrat té 63 registres, la qual cosa aporta una quantitat extraordinària de possibilitats. Aquest nou instrument permet la interpretació de tot el ventall de literatura organística, des de Bach fins a les obres més contemporànies, la qual cosa situarà Catalunya entre els més alts nivells musicals internacionals, ja que compta amb les prestacions dels orgues més grans d’Europa. D’altra banda hem de dir que aquesta obra ha estat possible gràcies a la participació econòmica de Caixa del Penedès i de prop d’uns 4.000 particulars i algunes empreses i institucions que són els qui han anat finançant i apadrinant cadascun dels tubs i han ajudat a sufragar les despeses de construcció de la infraestructura necessària.
De fet ja vam poder sentir l’orgue de Montserrat el dijous 18 de març per les ones de Catalunya Ràdio, atès que aquell matí es va fer des de Montserrat el programa de “El matí de Catalunya Ràdio” amb Manel Fuentes. La benedicció va ser presidida pel pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, el passat dissabte 20 de març, a la tarda, durant la pregària de les vespres, que també va ser retransmesa per les ones de Ràdio Estel.
Finalment, el proper diumenge 25 d’abril tindrà lloc el concert inaugural del nou orgue de Montserrat, acte que serà retransmès en directe per Televisió de Catalunya, i al qual només s’hi podrà accedir per invitació. A partir del mes de maig, segons un calendari que es farà públic properament, es podrà escoltar el nou orgue determinats diumenges a la tarda, en concerts realitzats per organistes i professors d’orgue de Catalunya, i als quals seran convidats especialment totes les persones que han apadrinat un tub o bé han col·laborat amb la construcció de l’instrument. Felicitats, per tant, a tots els qui hi han col·laborat i als qui podran gaudir cada dia del seu magnífic so. I que tot sigui per poder fer una bona lloança a Déu.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.