Pasar al contenido principal

(David Casals i Vila –CR) "No m'importaria que el protestantisme no tingués futur a Espanya si l'Evangeli el tingués. No importaria pas que les nostres petites comunitats no creixessin a la nostra terra, si el Crist creixés en el cors dels homes". Aquest és un dels molts pensaments d'Enric Capó, pastor i teòleg protestant que va morir al març de 2012, i que es recullen en un llibre que familiars i deixebles seus han fet per homenatjar-lo, Per què i per a què sóc cristià (Fliedner Ediciones), que es presenta el proper dissabte a les 19.00 hores a l'Església Protestant de Barcelona Centre, situada al número 26 del carrer Tallers.

"Era un pensador amb un tarannà molt liberal, obert i molt humà. No creia en cap condicionament moral discriminatori", ha explicat en declaracions a CatalunyaReligió.cat la historiadora, Carme Capó, neboda de l'Enric, qui ha participat en l'edició d'aquest llibre elaborant un perfil biogràfic sobre aquest pastor, que va col·laborar amb aquest portal des dels seus inicis fins poc abans de morir.

"Tenia una vivència de la fe oberta i liberal, on tothom és benvingut. Estava en contra dels fanatismes", explica la Carme Capó, que defineix el llibre com "el testament vital d'un cristià", on es recopila una part dels seus articles.

La primera part del llibre inclou els textos que ell mateix havia anat seleccionant, i que havia titulat 'Per què i per a què sóc Cristià', títol que han mantingut, on aborda vàries temàtiques com el compromís personal que té un cristià, la vida comunitària, la convivència amb els altres cristians i també els ateus, entre altres qüestions.

Després, s'ha afegit una segona part d'articles, que ha fet seleccionat una comissió, on es recull la seva visió del món, amb reflexions sobre temes que aixequen controvèrsia, com ara la homosexualitat. Segons Carme Capó, l'Enric, que era un gran seguidor del teòleg Karl Barth, "qui crea que s'havia de dur una Bíblia en una mà, i en l'altra, el diari" i aquest és l'esperit amb el que s'han guiat.

Tarannà obert

L'acte de presentació del llibre pretén ser un exemple del cristianisme obert i ecumènic que l'Enric Capó defensava. Per això, hi han convidat el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig, company de l'Enric en les traduccions bíbliques ecumèniques; i el caputxí Joan Botam, company de l'Enric en el Centre Ecumènic de Catalunya.

També intervindran el crític d'art de tradició protestant Daniel Giralt-Miracle, autor del pròleg del llibre; una de les seves filles, Carolina Capó, en nom de la família, i l'autor de la introducció del llibre i coordinador de l'equip de treball que ha seleccionat els textos, Samuel Fabra.

Carme Capó recorda altres frases de l'Enric, que han estat presents a l'hora d'elaborar aquest llibre. "No hem de ser anticatòlics, sinó cristians amb els altres cristians", en referència a l'ecumenisme. I també: "El nostre cristianisme ha de ser, com sempre en l'Evangeli, agressiu. No en l'agressivitat de l'orgull i l'egoisme, sinó en l'amor però sobretot sense fanatisme".

Compromès amb la fe i amb la llibertat

La trajectòria d'Enric Capó és la d'un pastor compromès amb el protestantisme català, l'ecumenisme, el diàleg interreligiós, i també amb les llibertats. Fou pastor en diferents comunitats de l'Església Evangèlica de Catalunya i el 1972 fou jutjat pel Tribunal de Orden Público (TOP) per ser el director d'una publicació evangèlica crítica amb el nacionalcatolicisme, 'Carta Circular', revista que fou suspesa fins 1977.



L'Enric Capó descendia d'una família d'origen balear compromesa des de finals del segle XIX amb el protestantisme (més concretament, amb el metodisme): almenys vuit dels seus membres han exercir la pastoració.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.