Pasar al contenido principal

(Anton Monner- CR/Tortosa) Ulldecona i Villalba dels Arcs, dues poblacions amb una gran tradició en la representació de la Passió al bisbat de Tortosa.

Ulldecona, població històrica de la comarca del Montsià, capital de comanda durant els períodes del senyors del Temple de Jerusalem i posterior amb els senyors Hospitalers, disposa d’una societat civil molt activa. Tant és així que ja fa més de 500 anys, per la Setmana Sant, s’hi celebrava un acte teatral referit “al Davallament de la Creu”. I així ho demostra un manuscrit trobat a l’església de Sant Lluc del segle XVIII.

Actualment, des de fa gairebé 60 anys, s’hi celebren diferents actes d’art escènic com el “Naixement de Jesús”, a la plaça pública, davant l’església, el dia de Nadal, o “Els Pastorets”. Però el més significatiu és “La Passió”, que pels anys 55 del segle passat, va començar representant-se en llengua castellana i des de fa uns anys també en català. El grup el formen cent-vuitanta persones i tenen com a objectiu la divulgació de la cultura catalana.

Darrerament s’ha posat en escena una nova versió del dramaturg, Ignasi Roda i Fàbregas, adaptant la versió del text de Josep Mª Junyent Quintana . També s’ha adaptat en llengua castellana el text evangèlic actualitzat.

El bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, acompanyat pel canonge arxiver i director del Museu Diocesà, Josep Alanyà, van assistir a la primera representació.

Les vessants més socials de la història bíblica

També per Setmana Santa, Vilalba dels Arcs, població situada a 9 quilòmetres de Gandesa, viu intensament la rememoració de la Passió de Jesús. No només en els actes religiosos sinó també socials i culturals, com el mercat d’artesania, el tast dels vins, el concurs de pintura ràpida i el concurs d’instagram que és el primer any que es celebra.

Hi participen 160 persones, la meitat dels quals per pertanyen a la població entre autors i ajudants i muntadors de les tramoies. La resta son participants arribats dels pobles veïns com l’Orfeó Gandesà o els Cantaires de Batea.

A la població, des de molts anys enrere, s’han conreat les arts culturals, amb bandes de música, orfeons i representacions teatrals. Des del Centre Cultural Rossinyol, es reiniciaren l’any 1993 les representacions teatrals. Vilalba té una llarga experiència per ser fill de la vila, Joan Povill i Adserà, guanyador dels Jocs Florals i autor de la Passió d’Olesa. La representació principal es realitzarà el dissabte Sant per la tarda.

La Passió de Vilalba ens apropa a la realitat social i cultural que va viure Jesús durant els darrers dies de la seva vida des de l’entrada a Jerusalem, el Darrer Sopar, El Judici i la Crucifixió. L’obra transcórrer pels carrers i places del nucli urbà seguit per multituds de visitants arribats d’arreu de Catalunya. És el pur exemple del teatre més pur, ja que el públic participa en les dotze escenes , barrejant-se fins i tot amb els actors i actrius, dotant així del màxim realisme a la representació.

Aquesta visió de la Passió de Jesús recull les vessants més socials de la història bíblica i d’aquí la importància de la gent del poble i sobretot les dones amb el seu protagonisme des del primer moment fins arribar al peu de la Creu. Les llums d’oli, la claror de les teies, la vestimenta, l’olor d’herbes aromàtiques i els so de les gralles son els elements que complementen aquesta humil Passió, sense efectes especials, on la importància rau el la paraula i els moviments.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.