(David Casals –CR) Dos pastors catalans, en Carles Capó i la Nathalie Reverdin, exerceixen des de fa dos anys el seu ministeri a Suïssa, a pocs quilòmetres de Ginebra, una de les principals ciutats en la història de la Reforma Protestant.
Amb ells hi hem parlat perquè ens expressin com celebren el Dia de la Reforma, que recorda una data, el 31 d'octubre de 1517, que és considerada l'origen de les esglésies protestants.
Nathalie Reverdin, que durant 10 anys va presidir l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i va formar part del consell que assessora el Govern en matèria de diersitat religiosa, indica quins són els pilars fonamentals de la Reforma.
“Llibertat individual”
“Es té en compte la llibertat individual, el dret a protestar, el dret a ser un mateix. Martí Luter situa l'individu per sobre del grup, i també dóna importància al paper de la Bíblia, ja que el que diu allà està per sobre de tots els concilis”, explica en declaracionss a Catalunya Religió.
Reverdin recorda que la Reforma es produeix en un moment on “un home va dir prou”. Fou Luter, que rebutjava el tràfic d'indulgències per part de l'Església Catòlica, qui al 31 de novembre de 1517 va penjar les '95 tesis' a la porta de l'església del Palau de Wittenberg.
Aquesta mateixa actitud combativa és la que segons Reverdin hauria de caracteritzar el protestantisme, i que es posa de manifest en personalitats com en el pastor baptista d'Estats Units Martin Luther King, en la seva lluita en defensa dels drets civils dels afroamericans.
Reverdin va decidir dedicar la seva darrera predicació al paper que van tenir les dones en la Reforma protestant: “Luter, al 1520, fa gairebé 500 anys, ja demanava a la noblesa alemanya que a cada poble hi hagués una escola per a nenes. La Reforma implica progrés, a nivell espiritual però també cultural, i fou un clar avenç per a la dona”, conclou.
“Tornar a l'essència”
El seu marit, Carles Capó, és pastor d'una petita parròquia a prop de Saint Maurice on no es fan cultes tots els diumenges. Per això, al diumenge 27 d'octubre, el més proper al dia de la Reforma, el va dedicar a l'efemèride, amb un missatge molt clar: “La Reforma del segle XVI significa tornar a l'essència”.
El protestantisme històric entén que l'Església ha d'estar contínuament en reforma, en evolució, per així aconseguir en tot moment de ser fidels a l'”essència” del missatge de Crist. També recorda els conceptes més bàsics de la Reforma són la “gràcia” de Déu, la centralitat de la seva paraula i de la figura de Jesús.
Capó va decidir recórrer a una litúrgia “més aviat tradicional”, incorporant els Salms que eren més llegits en l'època de la Reforma i també en un himne clàssic que va composar Martí Luter: 'Déu és l'auxili, un ferm castell'.