Pasar al contenido principal

El cardenal Ravasi, Giralt-Miracle, Calatrava, Vian, Torrents i l’Escolania de Montserrat entre els noms que distingiran la presentació de l’exposició “Gaudí i la Sagrada Família de Barcelona: Art, ciència i espiritualitat” que estarà tres mesos al Vaticà

(Marta Nin/ CR- Roma) S’estan ultimant els detalls per a l’exposició sobre la Sagrada Família i una sèrie d’actes paral.lels que tindran lloc a Roma el proper hivern. CatalunyaReligió.cat us avança alguns dels continguts dels actes que es faran a Roma. Ja hi ha la data definitiva per a la inauguració de la mostra, el 24 de novembre al Braccio di Carlomagno del Vaticà. L’acte de cloenda tindrà lloc el 13 de gener amb un concert de l’escolania de Montserrat.

Hi haurà també un parell d’actes paral.lels de tipus acadèmic que tindran lloc al MAXXI, el Museu Nacional de les Arts del Segle XXI a Roma, i a l’ambaixada d’Espanya davant la Santa Seu. Tot plegat, sota els auspicis del Pontifici Consell de la Cultura, impulsat per la Fundació Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família i la Fundació Joan Maragall, amb el suport de la Societat Estatal d’Acció Cultural.

L’exposició havia de tenir lloc al maig, tal com va informar CatalunyaReligió.cat, però a causa de la beatificació de Joan Pau II es va creure oportú desplaçar les dates de tots els actes a l’hivern d’enguany.

Per tant, només es traslladen les dates es mantenen tots els projectes inicials dels quals ja es coneixen més detalls. L’exposició portarà per títol “Gaudí i la Sagrada Família de Barcelona: Art, ciència i espiritualitat”. El comissari n’és Daniel Giralt-Miracle. La mostra es plantejarà en sis capítols: Gaudí i la Sagrada Família; altres edificis de Gaudí; ciència i tecnologia a la Sagrada Família; Gaudí dissenyador d’objectes litúrgics; el missatge religiós de la basílica; i La Sagrada Família avui.

A través d’aquest recorregut se situarà històricament i artística la figura d’Antoni Gaudí i la seva obra, especialment la de la Sagrada Família, de la que s’analitzaran tant els seus aspectes tècnics com artístics i el missatge religiós que conté. Entre els objectes que s’hi trobaran hi haurà maquetes de l’època de Gaudí, plànols, mobles i objectes litúrgics dissenyats pel propi arquitecte procedents de les col·leccions del Museu de la Sagrada Família i de fotografies i audiovisuals.

Els actes paral.lels, de caire acadèmic i institucional, que també compten amb el patrocini d’Endesa, “La Caixa” i la Generalitat de Catalunya tindran com a protagonistes al MAXXI l’arquitecte valencià Santiago Calatrava i el cardenal Gianfranco Ravasi, president del Pontifici Consell per a la Cultura, que mantindran un diàleg sobre arquitectura, fe i transcendència, moderat per Maria Antonietta Crippa, de la Universitat Politècnica de Milà.

Un altre acte paral·lel serà una conferènciaa la seu de l’Ambaixada espanyola davant la Santa Seu a Roma sobre Gaudí i la seva època a càrrec de Giovanni Maria Vian, director de l’Osservatore Romano i historiador, i Ricard Torrents, crític literari i un dels impulsors de la creació de la Universitat de Vic.

Per cloure els actes de la cultura catalana a Itàlia i a la Ciutat del Vaticà, l’Escolania de Montserrat oferirà un concert el 13 de gener.

Aquesta exposició i els actes paral.lels neixen de la invitació que el cardenal Gianfranco Ravasi va fer a la Fundació Joan Maragall per tal d’oferir algun esdeveniment de caire cultural a Roma en relació a Catalunya. També remarca el treball de diàleg fe-cultura que es fa des de Barcelona. Igualment, es donarà a conèixer Catalunya i el paper que hi juga el cristianisme. Alhora les dues fundacions promotores pretenen ampliar els continguts de la pròpia de caire cultural (art) i religiós (espiritualitat) i els més arquitectònics (ciència). També tenen l’objectiu de situar Gaudí i l’arquitectura religiosa en el context europeu actual.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.