Conseqüències demogràiques i socials, amb Joan Hernando, doctor en història medieval.
Activitat inclosa al cicle de l'exposició EL RETAULE DE SANT SEBASTIÀ (del 13 de gener al 27 de febrer)
Obert de dimarts a dissabte de 10 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges de 10 a 14 h.
Entrada lliure.
El 1491, arran de la mort de set frares del monestir de Sant Jeroni de la Murtra a causa d’una epidèmia de pesta, la comunitat va erigir una capella dedicada a Sant Sebastià, protector davant la pesta en particular i les epidèmies en general.
Per aquelles mateixes dates es va encarregar un retaule també dedicat a aquest sant. No coneixem l’aspecte que tenien els plafons laterals –que molt probablement es van cremar en l’incendi que va patir el monestir el 1835-, però, gràcies a fotografies antigues, sí que sabem com eren el carrer central i la predel·la o part inferior del retaule.
La predel·la forma part de les col·leccions del Museu des de final dels anys 1960, però el plafó central s’havia donat per perdut fins que el 2019 es va localitzar Fira d’Art Antic i Modern de Barcelona, on s’havia posat a la venda. Aquest fet era d’una enorme importància: es recuperava una peça de la qual feia molt temps que no se sabia res i s’obria la possibilitat de comprar-la.
La millor opció, sens dubte, era que pogués ser adquirida pel Museu de Badalona, tal com s’ha fet. D’una banda, perquè ja tenia la predel·la, i així es podrien tornar a veure juntes dues peces que formaven part de la mateixa obra i que fa més de seixanta anys que es van separar. I de l’altra, perquè el Museu és una institució pública que, per la funció que li és pròpia, s’ocuparà de la conservació i difusió la peça, i no la vendrà ni destruirà.
Un darrer apunt: és un fet ben curiós que el retaule de Sant Sebastià, que té l’origen en una epidèmia, arribi al Museu just quan estem patint la pandèmia de la Covid’19. Una anècdota digna de recordar.
DESCARREGAR FULLETÓ DE L’EXPOSICIÓ I DEL CICLE DE CONFERÈNCIES