Pasar al contenido principal
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Seminari de Vic
Adreça (carrer i número)
Ronda de Francesc Camprodon, 2
Municipi
Vic
Nom de l'entitat organitzadora
Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic)
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Ortodòxia i Heretgia a l'Edat Mitjana, a Vic

Jornada sobre art i cultura religiosa a Catalunya.
  • Modalitat. Presencial

  • Inici: 22 de juny 2021

  • Preu: Fins 15 de juny: 60€. A partir 16 de juny: 70€

  • Idioma: Català

  • Lloc: Seminari de Vic i Museu Episcopal

MATRÍCULA

INFORMA-TE’N TRUCANT AL +34 93 881 55 22

Horari: de dilluns a divendres de 09:00h a 18:00h

Imagen eliminada. Díptic Jornada 2021

Presentació i objectius

L'art religiós constitueix una part molt rellevant i extraordinària del patrimoni del nostre país i es configura, sens dubte, com un testimoni insubstituïble de la realitat històrica, social, material, espiritual i estètica del nostre passat, així com també de la nostra identitat. En aquest context, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic), amb la col·laboració del Museu Episcopal de Vic (MEV) i el suport de la Direcció General d'Afers Religiosos, proposen unes jornades per aprofundir en el coneixement del patrimoni religiós i cultural de Catalunya.

L’edició d’enguany es dedica a l’ortodòxia i l’heretgia a l’Edat Mitjana. Molt sovint el mot «heretgia» es relaciona amb sectes i coneixements esotèrics o, en l’altre extrem, amb corrents de pensament pretesament legítims i silenciats per alguna voluntat malèvola. No obstant, la manera correcta d’entendre aquests conceptes passa, d’entrada, per una bona comprensió de la història del pensament cristià, que defineix i orienta progressivament les veritats de la fe, i després de les circumstàncies històriques de cada moment, que poden fer titllar d’heretgia certes opinions per raons de tipus polític. L’art medieval és testimoni del triomf de les postures considerades ortodoxes, fonamentals el camp de la creació i del pensament.

La primera part de la jornada (matí) tindrà lloc al Seminari de Vic, seu de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, on s’impartiran les ponències i la taula rodona, i la segona part (tarda) tindrà continuïtat al Museu Episcopal de Vic (MEV).

Entrevista a Marc Sureda emesa al programa 7 dies del 9 Nou TV 15 de juny de 2018, referent a la VII Jornada dedicada a la figura de la Mare de Déu: Art. Església i Poder

Adreçada a

Professionals i estudiants de l'àmbit de les humanitats: historiadors, historiadors de l'art, medievalistes, teòlegs. Persones amb o sense coneixements previs, interessades en l'art medieval, la història de Catalunya i en el fet religiós com a font de cultura i coneixement .

Persones amants de l'art que gaudeixen de la visita a un museu i volen ampliar els seus coneixements sobre les obres que s'hi exposen, com és el cas del Museu Episcopal de Vic, així com altres museus diocesans de Catalunya

Guies turístics de llocs i /o d'espais relacionats amb l'art i la història de Catalunya.

Informació general

Lloc d’impartició:

Institut Superior de Ciències Religioses de Vic - Edifici Seminari. Ronda Camprodon, 2. Vic

Museu Episcopal de Vic: Plaça del Bisbe Oliba, 3, Vic



Places limitades per ordre d'inscripció

Data: dimarts, 22 de juny de 2021

Horari: de 9 a 14 h i de 16 a 18.00 h

Durada: 7 hores

Certificació: Certificat d’assistència de la UVic-UCC. Cal assistir al 80% de les sessions

Programa

09.00 h. Recepció i entrega de la documentació

09.30 h. Inauguració de la jornada

10.00 h. Conferència Els concilis antics i medievals de l'Església: ortodòxia i heretgies. A càrrec de Mn. Albert Viciano, doctor en Teologia i Filologia Clàssica i vicedegà de la Facultat Antoni Gaudí (Ateneu Universitari Sant Pacià).

11.00 h. Pausa-cafè

11.30 h. Conferència Fèlix d'Urgell: teologia i política a la Catalunya carolíngia. A càrrec de Carles Gascón, doctor en Història (Consell Comarcal de l'Alt Urgell).

12.30 h. Taula rodona i debat, amb la participació dels ponents, Irene Llop i Marc Sureda.

14.00 h. Dinar lliure

16.00 h. Visita guiada: Ortodòxia i heretgia al Museu Episcopal. A càrrec de Marc Sureda

17.30 h. Cloenda de la jornada

Ponents

  • Mn Albert Viciano, doctor en Teologia i Filologia Clàssica i vicedegà de la Facultat Antoni Gaudí (Ateneu Universitari Sant Pacià)
  • Irene Llop, historiadora, UVic-UCC
  • Carles Gascón, doctor en Història (Consell Comarcal de l'Alt Urgell).
  • Marc Sureda, director de l'ISCRVic i conservador del MEV.

Coordinació acadèmica

  • Irene Llop, UVic-UCC
  • Marc Sureda, ISCRVic-MEV

Descomptes

  • Membres UAlumni: 10%
  • Estudiants UVic-UCC: 10%
  • Carnet Jove: 8%
  • Empreses i institucions que matriculin a 3 o més treballadors a una activitat formativa: 10%

Els descomptes no són acumulables. Poden no ser vàlids per totes les activitats. Si et vols acollir a un determinat descompte ens hauràs d’informar i fer-nos arribar el document acreditatiu corresponent. Ens pots enviar aquest document a l’adreça sfc@uvic.cat prèviament al procés de matrícula, o bé adjuntar-lo a través del formulari online en el moment de tramitar la matrícula.

Ajuts per a treballadors i empreses

La Fundación Estatal para la Formación en el Empleo (Fundación Tripartita) és una entitat que gestiona el crèdit que les empreses destinen a la formació dels seus treballadors. A través d'ella, podràs bonificar les matrícules dels nostres programes formatius. Aquest tipus de bonificacions les podràs gestionar directament amb nosaltres a través del Centre Internacional de Formació Contínua de la UVic-UCC.

Aquest programa és susceptible de ser bonificat a través de la Fundación Estatal para la Formación en el Empleo. Consulta les despeses de gestió.

Per a més informació, posa't en contacte amb nosaltres al telèfon 93 881 55 22 o per correu bonificacio.tripartita@uvic.cat