Pasar al contenido principal
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
▶️
Adreça (carrer i número)
Barcelona
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Universitat Abat Oliba CEU - Càtedra Rei Martí l'Humà, Comte de Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment

Formes de tolerància

SEMINARI VIRTUAL "TOLERÀNCIES"

La paraula tolerància no ha tingut bona premsa al nostre país. Més que una virtut, ha estat valorada tradicionalment com a flaquesa.

La realitat és que el terme tolerància és polisèmic. Al costat del clàssic sentit il·lustrat de 'llibertat de consciència', el concepte ha tingut molts significats: la indulgència o gràcia, l'aposta pragmàtica pel mal menor, l'escepticisme relativista, l'estratègia de dissimulació...

El seminari Toleràncies: Formes de Tolerància a Espanya, organitzat per la Càtedra Rei Martí l'Humà, Comte de Barcelona, pretén revisar les diferents formes de tolerància en la monarquia espanyola des del segle XV fins al segle XX, i qüestionar la tòpica imatge monolítica d'una Espanya intolerant, fanàtica i inquisitorial. Es tracta de superar, en definitiva, la visió simplista i maniquea de la història d'Espanya.

El programa previst és el següent:

  • 17:00 - presentació a càrrec de Rosa M.ª Alabrús Iglesias, directora de la Càtedra Rei Martí l'Humà, Comte de Barcelona.
  • 17:10-17:40 - Bernard Vincent, École des Hautes Études en Sciences Socials (París).
  • 17:40-18:00 - Eliseo Serrano, Universitat de Saragossa, i Ricardo García Cárcel, Universitat Autònoma de Barcelona.
  • 18:00-18:30 - debat.

Una referència fonamental en aquest seminari és el llibre coordinat per Ricardo García Cárcel i Eliseo Serrano Historia de la tolerancia en España (Ed. Cátedra, 2021), en què han participat una vintena d'historiadors, entre els quals hi ha diversos membres de la Càtedra Martí l'Humà, aportant les seves reflexions sobre els diversos moments en què han brillat els principis de tolerància i llibertat en la nostra història comuna.

Es pot seguir el seminari mitjançant aquest enllaç.

Amplia informació sobre la jornada i el grup de recerca relacionat.