L’antiga casa trinitària d’Avinganya es troba a dos quilòmetres al sud de Seròs, a la comarca del Segrià. El conjunt monàstic d'Avinganya té dues parts ben diferenciades, tant funcionalment com estilísticament: per un costat, tenim l'àrea religiosa, formada pel temple i el campanar.
La seva cronologia va des dels inicis del convent, al segle XIII, fins a la darrera etapa, segles XVII-XVIII, passant per la part més monumental del segle XV, que és del més pur estil gòtic. Per l'altre, tenim l'àrea residencial de la comunitat religiosa, formada pel claustre i les edificacions que l'envolten per l'est, el sud i l'oest; amb una cronologia dels segles XVII-XVIII, a excepció de la zona oriental del claustre, on hi ha encara en peu un parament gòtic i probablement les restes de la primera torre islàmica.
A pocs quilòmetres del monestir, a l'altra banda del riu Segre, hi ha el jaciment arqueològic de Bovalar. Fou descobert l'any 1943, però la seva excavació no es va iniciar fins al 1968.
El jaciment comprèn un temple cristià, segurament de finals del segle IV, i que sembla que es mantingué en ús fins a la invasió sarraïna. Al seu costat hi ha les restes d'un poblat d'època visigòtica, que perdurà també fins a la invasió sarraïna, tal com proven les monedes trobades.”
Dia 18/09/2021
Hora 10.00 h
Durada 3 hores (aprox.)
Guia Sr. Joan Ramon González Pérez, Arqueòleg
Observacions Activitat amb reserva prèvia. Cal anar amb cotxe particular del monestir al jaciment de Bovalar.
Més informació
reserves@cataloniasacra.cat
693 720 202 (de dilluns a divendres de 10.00 a 16.00 h.)
Normes Covid-19
És obligatori l’ús de mascareta, mantenir la distància de seguretat de 2 metres i no tocar els objectes ni seure als bancs.
Trobareu sabó hidroalcohòlic a diferents punts per poder-vos rentar les mans.
La realització de l'activitat queda supeditada a l'evolució de la situació sanitària. Qualsevol modificació serà avisada prèviament als inscrits/tes per mitjà de correu electrònic.