“L'economia actual és conscient del seu poder, però s'ha adonat també, potser en molt bona part per les causes que han originat la crisi actual, que necessita humanitzar-se a través d'uns principis ètics per poder servir el bé comú (no només el d'uns pocs interessats en el seu guany privat), particularment els socialment febles. I una cosa semblant es pot dir de la tecnologia i dels seus progressos admirables, si no s’humanitza i es posa al servei de l'ésser humà, pot tornar-se en contra seva”
Aquesta és una de les aportacions de l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, en la cinquena Trobada de Professors Universitaris Catòlics. L'abat de Montserrat, després de la vista que van fer els assistents de la Trobada al monestir, va clausurar-la aquest divendres amb una conferència sobre la necessitat de Déu en la societat europea.
Josep Maria Soler va donar la seva resposta a través del comentari de la darrera encíclica de Benet XVI, Caritas in veritate. Una encíclica on el nucli revela com “l'home, només amb els seus recursos humans i excloent Déu no pot construir un món humà; és necessària l'ajuda de Déu”. Segons l'abat “l'economia no ha de ser la raó última” i “cada vegada són més els que ho defensen, fins i tot des d’entorns no cristians". Igual que “sense Déu, tot l'esforç de la ciència i de la tècnica no arriba a donar resposta als desitjos més profunds de la persona humana. Ni als justos drets de les col·lectivitats".
L'abat va admetre que aquest missatge avui “no és políticament correcte” però que “tot i això, els cristians sabem que és veritat”. Així, un espai per Déu a Europa “és necessari per satisfer els anhels més profunds del cor humà, per il·luminar les relacions entre les persones i els pobles, per a actuar amb uns criteris ètics en la conducció de l'economia i de la tècnica”. Tal i com queda recollit a l'encíclica de Benet XVI, l'abat va recordar que “quan predomina la absolutització de la tècnica, s’acostuma a produir una confusió entre els fins i els mitjans” i que “tant la dimensió espiritual de l'ésser humà com la dimensió material s'han d'integrar per poder donar solucions als problemes amb els que es troba la gent”.
En aquest context, Josep Maria Soler va recordar que la Missió dels cristians és “ser portadors de sentit, dinamitzadors de la societat, oferint fortalesa moral enmig del relativisme, sent crítics amb el consumisme fàcil, defensant els drets humans i la justícia social, contribuint a solucionar els problemes humans i espirituals dels nostres contemporanis” a més de ser “testimonis del Déu que és Amor i que estima de manera entranyable l’ésser humà”.