Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Josep Lluís Serrano Pentinat
Galeria d'imatges

El cant del Glòria que ha iniciat la llarga cerimònia ha sonat més alleugerit del que és habitual. L’ordenació del bisbe coadjutor d’Urgell, Josep-Lluís Serrano Pentinat, tanca totes les especulacions sobre la voluntat de l’Església de mantenir el coprincipat d’Andorra. I obre una etapa de col·laboració entre l’actual arquebisbe Joan-Enric Vives i el seu successor. El bisbe coadjutor ho ha remarcat amb en discurs final :“Vinc a servir-vos amb el senyor arquebisbe, monsenyor Joan-Enric, per caminar junts”.

La celebració ha començat aquest dissabte a les 11 del matí a la catedral d’Urgell plena de gom a gom i amb feligresos que ho han hagut de seguir des de les pantalles instal·lades al claustre romànic. Ha estat un moment important per a la diòcesi, que s’ha vist acompanyada de les màximes autoritats andorranes i catalanes.

El cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, ha encapçalat la representació d’una quarantena de càrrecs andorrans, entre ells els síndics generals, Carles Ensenyat i Sandra Codina, i el representant del copríncep francès, Patrick Strozda, i del copríncep episcopal, Eduard Ibáñez. El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha estat acompanyat del conseller Ramon Espadaler, i de diversos alcaldes, com el de Tivissa, poble natal del bisbe Serrano. Altres representants han estat els presidents de la  Diputació de Girona i de Lleida i de diversos consells comarcals. Els darrers anys no ha estat habitual que el president de la Generalitat assisteixi a una ordenació episcopal.

El relleu institucional també l’ha marcat la presidència del bisbe Edgar Peña Parra, substitut pels Afers Generals de la Secretaria d’Estat i que ha vingut de Roma per a l’ordenació. Fins ara, era el superior de Josep-Lluís Serrano, que era conseller en aquest departament de la Santa Seu. Al costat de Peña Parrra els concelebrants principals han estat l’arquebisbe Vives i el bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, la diòcesi on fins ara estava incardinat Serrano. Entre els 33 bisbes que han concelebrat, hi havia el cardenal Joan Josep Omella, l’arquebisbe primat Joan Planellas, el nunci Bernardito Auza, i els anteriors bisbes de Tortosa.

SERRANO: “servir-vos en les institucions públiques, per esdevenir llum, justícia i pau”

“Cridat a servir-vos”

“Avui dono gràcies per ser cridat a servir-vos”. Aquest ha estat el missatge de Josep-Lluis Serrano ja ordenat bisbe al final de la celebració. En un discurs que ha pronunciat emocionat ha agraït la presència en l’acte dels qui han format part de la seva trajectòria vital i sacerdotal dels darrers anys. Especialment emotiu amb la seva mare, que ha vingut de Tivissa amb un nombrós grup de veïns.

En el discurs també ha desgranat alguns dels àmbits on vol servir com a bisbe. La catequesi, les famílies, els  treballadors, els immigrants i els ancians, són alguns dels sectors pastorals que han mencionat. I, també, “servir-vos en les institucions públiques, per esdevenir llum, justícia i pau, tot cercant sempre el bé comú del nostre poble”. Ha estat la referència més clara que ha fet al seu futur com a copríncep episcopal el dia que arribi la jubilació de l’arquebisbe Vives. El Sínode, el Concili Provincial Tarraconense i el Vaticà II, han estat altres referències en un discurs de to teològic i espiritual. Ha acabat parlant de la missió de l’Església en un moment en que “cal redimir, cal consolar, cal guarir, cal aixecar, cal recuperar , cal recrear “ i aconseguir que  “el teixit social esdevingui un teixit fratern”.

El ritual

La celebració ha tingut la solemnitat i l’extensió habitual de les ordenacions episcopals. Primer la lectura de les lletres apostòliques que donen validesa al nomenament i en la que el papa Francesc recorda que l’elecció del coadjutor respon a una petició de l’arquebisbe Vives. I en que l’elegit, hi veu “les qualitats de l'ànima i de l'intel·lecte, la perícia pastoral i sobretot l'esperit evangèlic, essencials per a aquesta missió”.

Després tot el ritual amb la crida al candidat, les invocacions i la lletania dels sants amb el bisbe postrat davant l’altar, la imposició de les mans de tots els concelebrants que s’ha seguit amb profund silenci. I el lliurament de l’Evangeli, l’anell, la mitra i el bàcul. Un moment que culmina amb l’aplaudiment dels fidels i la primera benedicció del nou bisbe apropant-se a tots els congregats a la catedral.

Els plans curts que oferien les pantalles han permès fixar-se en detall en les expressions d’emoció del nou bisbe durant en els moments més rellevants. Un home d’aparença tímida, però que és molt expressiu a través d’ uns ulls oberts i clars que sembla que es fixen en tot.

VIVES: “Tots estem contents de la seva arribada”

“Un bisbe amb olor a terra i a país”

“Nos han dicho que Josep-Lluís es muy bueno”. Així s’ha dirigit l’arquebisbe Joan-Enric Vives a monsenyor Peña Parra en el parlament de benvinguda per referir-se al que expliquen a la Santa Seu i a Tortosa del nou bisbe. “Tots estem contents de la seva arribada” ha assegurat Vives, per remarcar que ara “treballarem units acompanyant al Poble de Déu” al costat dels pobres  i dels pecadors, col·laborant per fer una societat més justa i més fraterna”. L’arquebisbe ha parlat de Serrano com “un bisbe pastor, amb olor a terra i a país, amb un gran amor a la llengua i a la cultura catalana que compartim”. També hi ha hagut una breu salutació del nunci.

En l’homilia, Peña Parra ha repassat algunes de les obligacions de l’exercici de l’episcopat i ha destacat la “obediència, humilitat i competència” amb que fins ara Serrano ha estat al servei del Sant Pare. Parra, procedent de Venezuela, ha celebrat tot el ritual en català i també una part de la homilia.

Una de les novetats del dia ha estat conèixer l’escut i lema episcopal del nou prelat: Ut vitam habeant (perquè tinguin vida). Una cita de l’Evangeli de Joan que posa l’accent en la donació als altres i referenciat al dret a la vida, en un context en el que és qüestionat.

Només la pluja que ha començat a caure en sortir de la missa ha enterbolit una mica la celebració. Feia més de 50 anys que no hi havia una ordenació episcopal a la seu, quan el 1971 va arribar el bisbe Joan Martí Alanís. Ara la pregunta és quina serà la propera ordenació episcopal de Catalunya amb diverses seus que esperen successor i que no s’hagin d’esperar gaires anys. A Urgell, ja està ben encarrilat.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.