(Jesuïtes) La xarxa d'escoles Jesuïtes Educació va celebrar el seu tradicional Dia Institucional del Fòrum el passat dia 7 de juliol als espais de l'escola Jesuïtes Sarrià - Col·legi Sant Ignasi. Aquesta jornada és la cloenda de les jornades de formació que s'han portat a terme per a educadors i educadores de la xarxa, i es converteix també en una celebració compartida del final del curs escolar.
Hi van participar més de 600 educadors i educadores de la xarxa de les 8 escoles de Catalunya. Amb el lema “Tots som JE, units i diversos”, es va compartir el viscut els darrers mesos, destacant els moments que més han fet créixer el treball en xarxa i posant la mirada cap el futur. Una magnífica oportunitat per què els educadors i educadores de les diferents escoles puguin retrobar-se, crear xarxa i conviure en un dia ple de sentit abans de començar les vacances d’estiu.
La trobada va despertar moltes emocions al contemplar la feina de tot el curs i escoltar diversos testimonis de membres de la comunitat educativa. A l'Eucaristia que va obrir la jornada, es va convidar a connectar la tasca educativa amb les vivències espirituals dels educadors, tot tenint present la centralitat del paper de les relacions personals entre educadors, alumnes i famílies.
Gran final de #JEforum17 amb molt de moviment @JesuitesEdu pic.twitter.com/ebIM6NJ2ib
— Jesuïtes FP (@jesuitesFP) 7 de juliol de 2017
L'acompanyament com a base del model educatiu de les escoles jesuïtes
Durant l'acte central de la jornada, el president de Jesuïtes Educació, Llorenç Puig, va centrar-se en el procés de canvi que significa l’Horitzó 2020. El delegat dels Jesuïtes a Catalunya va insitir que cal fer sostenible la innovació. A continuació es van establir 3 diàlegs en format de taula rodona on diferents representants de les escoles, serveis en xarxa i gestió, i alumnes van compartir temes claus del dia a dia de JE. Aquests van ser el concepte de xarxa, que es treballa des d’entorns més petits com és el barri de l’escola, fins a entorns més amplis com poden ser universitats, empreses, altres institucions educatives de Catalunya o les escoles jesuïtes d’arreu del món; la importància de les persones, amb el testimoni d’educadors i alumnes que va posar de manifest la rellevància dels vincles relacionals en procés de creixement de les persones; i l'aposta pel futur, amb la presentació de les experiències pilot a la Primària inicial, a TQE (Tercer i Quarts d’ESO) i a l’FP, així com l’aliança de l'FP virtual amb la UOC.
Per la seva banda, el director general de Jesuïtes Educació, Enric Masllorens, va destacar la feina feta durant tot el curs i la importància de posar les persones al centre del projecte educatiu, en la perspectiva d'un autèntic projecte humanitzador. Masllorens va accentuar l’acompanyament com a manera de procedir pròpia de la pedagogia ignasiana, i factor clau en el procés de transformació profunda de l’Horitzó 2020. Tot seguit, Antonio Allende, Delegat d’Educació de les escoles de Jesuïtes d’Espanya (EDUCSI) va significar la importància de sentir-nos en missió compartida. El P. Allende va transmetre amb intensitat que tots els educadors i educadores “som la missió educativa de la Companyia de Jesús”.
La jornada va acabar amb l'animació d'un grup de percussió, que va animar a tots els participants a tocar conjuntament una melodia amb tubs de percussió i a ballar amb ritme sota l’eslògan de la trobada “Tots som JE, units i diversos”. Podeu recollir les impressions dels participants al Fòrum a #JEfòrum17