Vés al contingut
Autories
premi abat marcet
Fotografia: Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat.

La Lliga Espiritual Mare de Déu de Montserrat ha anunciat la convocatòria de la quarta edició del Premi Abat Marcet, un reconeixement a la millor edició de llibres de temàtica religiosa en llengua catalana. El guardó destaca per promoure la qualitat literària i la rellevància temàtica de les obres seleccionades, amb l'objectiu de reforçar el paper de la llengua catalana en l'àmbit religiós i cultural.

Bases del premi
Poden optar-hi llibres publicats en primera edició entre l’1 de gener de 2023 i el 31 de desembre de 2024, tant originals com traduïts al català. Les candidatures poden ser presentades pels autors, editors o entitats, i la Lliga també pot proposar obres a través d’una xarxa de lectors corresponsals. El termini per rebre propostes externes finalitza el 31 de gener de 2025.

El premi, sense dotació econòmica, ofereix una gran visibilitat per a l’obra reconeguda, gràcies a la difusió que en farà la Lliga. El veredicte del jurat, que serà inapel·lable, es farà públic el 27 d’abril de 2025, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat.

Un homenatge a l’Abat Marcet
El guardó rep el seu nom en memòria de l’Abat Antoni Maria Marcet (1878-1946), una figura clau en la promoció del català com a llengua de cultura. Entre les seves contribucions destaca la fundació de la Revista Montserratina, la traducció catalana de la Bíblia i la renovació litúrgica impulsada pel Primer Congrés Litúrgic de Montserrat el 1915.

Amb aquesta convocatòria, la Lliga Espiritual Mare de Déu de Montserrat reafirma el seu compromís amb la difusió de la cultura catalana i religiosa, mantenint viu el llegat de l’Abat Marcet.

Per a més informació i per presentar candidatures, es pot consultar la pàgina oficial de la Lliga.

Guardonats en edicions anteriors
En edicions anteriors, el Premi Abat Marcet ha distingit obres que han destacat per la seva qualitat i aportació a la literatura religiosa en català.

En la primera edició, l’any 2019, es va reconèixer "Brots de vida", del bisbe Sebastià Taltavull, publicat per l’Editorial Claret. Aquesta obra recull reflexions quotidianes amb una mirada esperançada i arrelada en la fe, destacant per la seva qualitat literària i capacitat de connexió amb un ampli públic.

A la segona edició, el 2021, el premi es va atorgar ex aequo a dues obres excepcionals: "El plany, l'amenaça i la gràcia", de Marion Muller-Colard, i "Els exiliats i empresonats a la Bíblia", de Jordi Cervera, que van explorar de manera innovadora i profunda temàtiques espirituals i socials.

En la tercera edició, el 2023, es va distingir el treball de Jordi Tomàs, Montserrat Camps, en el camp literari, i Santi Trullenque, en la modalitat audiovisual, en reconeixement d'una col·laboració que va enriquir la reflexió sobre la cultura i l’espiritualitat catalana.

Amb aquestes bases i històric, la quarta edició es presenta com una nova oportunitat per posar en relleu el talent dels autors que contribueixen al patrimoni cultural i espiritual de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.