El monestir de Montserrat ha estat avui l’escenari de la reunió fundacional de l’Associació de Municipis del Camí Ignasià, una iniciativa que uneix més de seixanta municipis dels cinc territoris per on transcorre aquesta ruta: Catalunya, Aragó, Navarra, La Rioja i País Basc. L’acte ha comptat amb la presència d’alcaldes i regidors d’arreu d’aquestes comunitats, que han formalitzat la creació de l’entitat amb l’objectiu de promoure el turisme cultural i patrimonial al llarg del trajecte que uneix Loiola, a Azpeitia, amb Manresa.
El president de l’associació i alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha destacat la importància de treballar conjuntament per oferir un turisme "de qualitat i desestacionalitzat", que permeti posar en valor els recursos turístics dels municipis implicats. “Aquesta iniciativa reforça la capacitat dels municipis per sumar esforços i posicionar el Camí Ignasià com un pol d’atracció de visitants interessats en el patrimoni, la cultura i la natura”, ha afirmat Aloy.
De moment, l’associació ha començat amb una seixantena de localitats, però es preveu que, a mesura que el projecte avanci, s’hi acabi sumant la totalitat dels 92 municipis que conformen la ruta. L’associació treballa per donar visibilitat als atractius de cada territori, així com per establir una estratègia comuna que ajudi a dinamitzar les economies locals mitjançant un turisme sostenible i respectuós amb l’entorn.
El Camí Ignasià, inspirat en el recorregut que va fer Sant Ignasi de Loiola el 1522 des del País Basc fins a Manresa, s’ha consolidat com una ruta d’interès per a pelegrins i turistes que busquen una experiència que combina espiritualitat, història i paisatge. Amb la creació de l’associació, els municipis confien a potenciar encara més el seu atractiu i a millorar l’experiència dels visitants.
El Camí Ignasià
El Camí Ignasià és un itinerari que permet viure una experiència de peregrinació seguint el procés espiritual que va fer Sant Ignasi de Loiola. Després de la seva conversió espiritual a Loiola, el cavaller va decidir abandonar la vida que havia portat fins aleshores com a membre d’una família noble i emprendre un viatge cap a Jerusalem, passant per Manresa. El recorregut segueix el Camí Ral que conduïa a Barcelona, punt des d’on Sant Ignasi pretenia embarcar-se cap a Terra Santa.
La iniciativa de recrear aquesta ruta va sorgir d’un grup de laics i jesuïtes que es van proposar recuperar el trajecte històric que el fundador de la Companyia de Jesús va recórrer l’any 1522, des de Loiola fins a la “Cova de Sant Ignasi” a Manresa.
El camí s’inicia a la casa natal d’Ignasi, un palau medieval situat a Azpeitia, al País Basc, i finalitza al santuari manresà, molt proper al monestir de Montserrat. Aquest itinerari és avui un camí de descoberta espiritual i patrimonial que atreu pelegrins i turistes d’arreu del món.
Un documental per descobrir el Camí
L’any 2022, la productora catalana Animaset va crear el documental El Camí Ignasià, dirigit per Jordi Roigé, per mostrar la bellesa visual i espiritual d’aquest recorregut històric. La pel·lícula va tenir la seva estrena el 14 de juny de 2022 a la Filmoteca Vaticana, en un acte que va comptar amb la presència de la llavors consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el superior dels Jesuïtes, Arturo Sosa, entre altres personalitats.
El documental seguia les vivències de quatre pelegrins de diverses cultures i religions, guiats pel jesuïta Josep Lluís Iriberri, al llarg dels 650 km que uneixen Azpeitia i Manresa. A través de les seves experiències, es mostraven les riqueses paisatgístiques, arquitectòniques, culturals i gastronòmiques de les regions que travessa el camí.
La producció es va presentar als Cines Bages Centre de Manresa el 19 de juliol, als Cinemes Girona de Barcelona el 20 de juliol i al Cine Paz de Madrid el 21 de juliol de 2022, arribant oficialment a les sales el 22 de juliol. Aquesta obra, distribuïda per Adso Films, es va dur a terme amb el suport dels Jesuïtes, la Generalitat de Catalunya, Turisme de La Rioja i altres institucions, i es va concebre com un homenatge als 500 anys del pas d’Ignasi de Loiola per Manresa.