Vés al contingut
Autories
biblioteca seminari tarragona
Fotografia: Arquebisbat de Tarragona.

El passat dimecres, 18 de desembre, més d’una trentena de persones, distribuïdes en dos grups, van participar en una visita guiada a la Biblioteca del Seminari Pontifici de Tarragona, una institució que atresora una gran riquesa bibliogràfica i patrimonial. La visita va permetre als assistents descobrir diversos espais de la Biblioteca, com la sala de consulta, la sala de teologia i la Biblioteca antiga i patrimonial, on es conserven documents de gran valor històric i cultural.

Mònica Pineda, tècnica de la Biblioteca, va ser l’encarregada d’acompanyar els participants en aquest recorregut, explicant-los la història de la Biblioteca i detallant els llegats més importants que formen part del seu fons bibliogràfic. Entre les obres més destacades que es conserven a la Biblioteca, els participants van poder veure dos volums de la Bíblia Poliglota Complutense, un projecte impulsat pel cardenal Cisneros al segle XVI per promoure una edició crítica de les Escriptures en diverses llengües. També van poder contemplar una edició de la Geographia de Ptolomeu, impresa el 1525, que inclou mapes ptolemaics, una obra de gran importància per a l’estudi de la geografia en l’Europa renaixentista. A més, la Biblioteca conserva un incunable imprès el 1498 per l’impressor venecià Aldo Manuzio, una obra d’un dels grans mestres de la impremta renaixentista.

Un altre moment destacat de la visita va ser el recorregut per l’antic "infern" de la Biblioteca, una sala d’accés restringit on es guardaven els llibres prohibits en èpoques passades. En aquesta zona, els assistents van poder consultar una edició de 1631 de les declaracions sobre el concili de Trento, que inclou un índex de llibres i autors prohibits.

Aquesta visita forma part de les iniciatives que la Biblioteca del Seminari Pontifici de Tarragona té previst organitzar al llarg de l’any vinent, amb visites guiades periòdiques per donar a conèixer el seu patrimoni i els serveis que ofereix. La Biblioteca compta amb vuitanta-tres punts d’estudi i proporciona un servei de consulta i informació bibliogràfica, així com accés a Internet i orientació per a aquells que necessiten ajuda en la seva recerca d’informació. Així, la Biblioteca no només preserva un llegat cultural important, sinó que també s’ofereix com a espai de recerca i aprenentatge per a tots aquells que desitgin explorar els seus fons.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.