Vés al contingut

(CR) Arribarà a ser una opció personal la mort? Podrem multiplicar la nostra intel·ligència? I separar la ment del cos? Hi haurà intel·ligències artificials superiors a la nostra? Quin paper pot tenir en tot plegat l'espiritualitat? Aquestes són algunes de les qüestions que van proposar-se a l'afterworks 'Transhumanisme: Utopia o distopia?' organitzat per l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura. Al voltant d'una taula a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals (URL), Albert Cortina, autor del llibre '¿Humanos o Posthumanos?' ha conduït la xerrada pels diferents enclavaments de la visió transhumanista, que pronostica l'adveniment de grans canvis en el que actualment considerem una persona humana.



Què és el Transhumanisme?



El transhumanisme parteix de la premissa que l'ésser humà podrà (i voldrà) millorar-se a sí mateix a través de la tecnologia. Una etapa més en la cursa evolutiva. Els pronòstics parlen de millores físiques com pròtesis i implants però també canvis que podrien canviar ment tal com la coneixem. Cortina explica que alguns dels seus gurús parlen de l'arribada de l'anomenada Singularitat, un punt en què la màquina assoleix un nivell d'intel·ligència suficient per a iniciar un procés d'autoperfeccionament. D'aquest punt de no retorn en podrien derivar grans beneficis que podrien repercutir de forma inimaginable.



La mort de la mort



Una de les grans promeses del Transhumanisme és el d'arribar a 'curar' la mort. El pensament transhumanista concep, com molts estudis científics, que l'envelliment és un procés que es pot aturar i fins i tot revertir. Però aquesta no seria l'única manera d'esquivar la mort. Per altra banda, també proposen abandonar el nostre cos orgànic amb totes les seves pegues per transmetre la nostra ment en un suport tecnològic. Una còpia exacta del seu cervell en un entorn digital on podria viure indefinidament com una consciència.



Trencament amb l'espiritualitat?



Cortina va deixar clara la polarització dels teòrics pel que fa a la relació entre el posthumanisme i les religions. Alguns corrents defensen que amb el transhumanisme hi haurà un truncament amb els corrents espirituals tradicionals. D'altres preveuen l'aparició de noves religions al voltant de la tecnologia i les seves noves possibilitats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.