Glòria Barrete -CR Nombrosos joves esperaven atents, uniformats i expectants a l’entrada de la catedral del Sant Esperit de Terrassa aquest dissabte al matí. “On et posaves tu?”, “hem de dir a la gent que vagi entrant?”, preguntaven alguns d’ells. Eren part del servei d’ordre de l’Eucaristia celebrativa del vintè aniversari de la diòcesi que ha congregat gran part del bisbat de Terrassa i de l’Església catalana. El 15 de juny del 2004, fa exactament vint anys, Joan Pau II a través de la butlla Christifidelium salutem erigia la diòcesi de Terrassa.
El bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, ha recordat a l’inici de l’Eucaristia, com va ser ell mateix qui va llegir als fidels el document oficial que feia realitat la nova diòcesi. “Des del primer moment he estat present en el naixement d’aquesta diòcesi, fent camí amb el meu predecessor", el bisbe actual de Sevilla, Saiz Meneses, a qui va substituir en el càrrec l’any 2022.
“Aquests vint anys he constatat l’acció de Déu en la nostra diòcesi”, ha remarcat Cristau, “hem anat conformant una identitat pròpia a la diòcesi”, ha reconegut, “caminant sempre per ser una família de famílies”.
L’Eucaristia, presidida pel nunci apostòlic de la Santa Seu a Espanya, Bernardito Auza, i concelebrada pels bisbes catalans assistents, ha comptat amb la presència de nombrosos capellans, diaques, religiosos i religioses de vida consagrada de la diòcesi, així com representants del Govern català, del consistori de Terrassa, i dels cossos de seguretat. També hi han participat representants de comunitats protestants amb presència a la ciutat. L'única nota fora de guió de la celebració ha estat la lleu lipotímia d’un escolanet situat al presbiteri que ha fet pujar ràpidament als serveis mèdics.
Auza en la seva homilia ha repassat algunes qüestions de la diòcesi de Terrassa i com són avui reflex “d’acció apostòlica i coherència pastoral”. Auza ha subratllat com divendres va tenir l’oportunitat de visitar la Seu d’Egara, vestigi avui de la diòcesi primitiva que va ser creada a mitjans segle V i que es va substituir pels sarraïns a inicis del segle VIII.
“Aquesta diòcesi de Terrassa és jove, però amb contacte amb l’Evangeli des de fa molts segles, tal com vaig poder constatar ahir visitant la Seu d’Egara”, ha reconegut Auza. Una diòcesi jove, ha explicat Auza, que no ha de ser només “una agrupació d’estructures”, sinó resultat de recordar “que tot membre de l’Església és i ha de ser missioner”.
El bisbe de Terrassa ha tingut unes paraules finals en l’Eucaristia en què ha assegurat que mirant el futur el primer objectiu ha de ser l’evangelització, “que tots siguem missioners, també amb els allunyats de l’Església i sobretot amb els que pateixen i tenen dificultats”. La celebració ha finalitzat amb la lectura de la carta enviada pel papa Francesc amb motiu de l'efemèride de la diòcesi. Francesc ha demanat al bisbat "que no manqui mai la mà cap als més desfavorits".
La diòcesi de Terrassa, que té una extensió de 1.197 quilòmetres quadrats, té 53 municipis, organitzats en 10 arxiprestats i 120 parròquies. En aquests vint anys d’història, han estat ordenats 47 preveres diocesans, 6 preveres religiosos, i 17 diaques permanents.
A la celebració dels vint anys del bisbat, que ha continuat amb un refrigeri a l’escola Vedruna de Terrassa, ha assistit també el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona; Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona; Joan Enric Vives, arquebisbe d’Urgell; Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu; Romà Casanovas, bisbe de Vic; Fra Octavi Vilà, bisbe de Girona; Javier Vilanova, bisbe auxiliar de Barcelona; David Abadías, bisbe auxiliar de Barcelona; el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Carles Armengol; l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón; l’alcalde de Matadepera, Guillem Montagut; l’intendent dels Mossos d’Esquadra, Marc Caparrós, i el cap de la Policia Nacional, Antonio López Álvarez, entre altres personalitats.