(Glòria Barrete –CR) Com arriben a Tarragona uns rosaris fets a mà a Terra Santa i en què la recaptació va per a les famílies damnificades per a l’explosió de Beirut al Líban? Aquesta és la pregunta que expliquem en aquest article. Un exemple de micro solidaritat que té grans beneficis, molta generositat, i una clara voluntat per fer real la comunió eclesial.
Des del secretariat d'Animació Bíblica de l'arquebisbat de Tarragona, junt amb l'associació bíblica, fa molts anys que organitzen un pelegrinatge a Terra Santa. Com a “pelegrins de la Paraula”, com ells s’anomenen, sempre han tingut interès en conèixer les pedres vives de Terra Santa, els cristians de la zona. A banda de tenir contacte amb els franciscans que són els guardians d'aquell indret, sempre dins del seu itinerari han inclòs celebrar l'Eucaristia del diumenge en alguna parròquia del territori de Terra Santa.
Fa anys que la primera parròquia on van anar va ser la de Taybeh. “Les parròquies allà sempre han estat obertes per acollir pelegrins a la seves misses dominicals”, explica M. Esperança Amill, del secretariat d’animació bíblica de Tarragona. Una manera, diuen, “de donar suport i fer comunió eclesial”.
Mantenint el contacte
Després de la parròquia de Taibe un any van anar a la parròquia de Beit Sahour, on hi ha el camp dels pastors. Allà van conèixer el pare Bashar Fawadleh, el rector d'allà, un sacerdot jove. “Una parròquia molt viva, dins la municipalitat de Betlem, que agafa diferents poblacions com Beit sahur, i Beit Jala”. El rector havia estat promotor l'any 2011 d’una llibreria catòlica, anomenada de Crist Rei. “La primera i única llibreria catòlica en què pots trobar llibres bíblics i d'espiritualitat cristiana en àrab”. Fins al moment sempre havien d'importar-ne de fora en altres llengües.
El rector els va ensenyar la llibreria, que es trobava dins els locals de la parròquia, i on també tenien la delegació de joves del patriarcat llatí de Jerusalem de les parròquies de parla àrab. El contacte amb el pare bashar es va mantenir el temps. Fa uns quatre anys el pare Bashar va deixar de ser rector de Beit Sahour i el nomenen responsable del seminari menor que està a Beit Jala.
Aquest darrer any no s’han pogut fer els pelegrinatges a Terra Santa a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, però a Tarragona han continuat el contacte amb la gent d'allà. El pare Bashar a finals de setembre, “tot content”, els va escriure per dir que els joves de Palestina, malgrat les dificultats que allà tenen, s'havien movilitzat per ajudar els seus germans de Beirut”. L'explosió que va colpir el mes d’agost Beirut es va produir en un dels barris amb molta presència cristiana i van quedar molt tocats convents i esglésies de la zona.
Als joves se'ls va acudir fer uns rosaris de fusta amb dos objectius. “Un, unir-se amb la pregària cap els seus germans de Beirut, i enviar un missatge d'esperança que venç totes les dificultats, i per l’altra, un objectiu d’ajuda econòmica amb la venda dels rosaris”. En cada rosari de fusta, a una banda de la creu, hi ha un cedre i posa Beirut; a l'altra banda hi ha una olivera i posa Jerusalem. La recaptació d'aquests rosaris serveix per restaurar els barris destruïts i ajudar les famílies de Beirut. “El pare Bashar ens va dir si ens podíem sumar a la iniciativa i vam comprar un lot de rosaris. Amb els tràmits de l'aduana s'ha endarrerit tot molt i els hem rebut al desembre”.
D’altra banda, es persegueix un tercer objectiu, donar feina a famílies de Betlem que han vist mermats els seus ingressos per la manca de pelegrinatges. Amb la confecció dels rosaris s’ha pogut donar feina a trenta famílies artesanes de Betlem que treballen la fusta. Un triple objectiu, “ajudar econòmicament les persones de Beirut, crear comunió eclesial amb la pregària, i per altra banda, donar feina a famílies de Terra Santa que no treballen”.
Hereus directes dels primers cristians
I és que els cristians de Terra Santa, afirma Amill, “se senten responsables de mantenir un llegat, senten que tenen una missió pel fet d'haver nascut a la terra de Jesús i se senten hereus directes dels primers cristians”.
Aquests rosaris, que es poden comprar a la llibreria, s’han anant venent per les parròquies del bisbat de Tarragona. També es pot fer donació directa a Beit Jala a la llibreria cristiana. O comprar a Tarragona també petits objectes de fusta que ha anat adquirint la delegació d’animació bíblica en els diferents pelegrinatges. “Tenim pessebres petits, canalobres fets de fusta d’olivera. Una petita manera de seguir donant feina a la gent de Betlem”.