Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
parròquia Sant Ildefons 75 anys
Foto: Parròquia Sant Ildefons
Galeria d'imatges

La parròquia de Sant Ildefons, al cor de Sant Gervasi de Barcelona, clou aquest dissabte 25 de gener de 2025 la celebració dels seus 75 anys d’història. Fundada el 1949, aquesta comunitat ha estat testimoni d’importants canvis socials i religiosos, sempre mantenint-se fidel als valors del cristianisme social i del servei als més necessitats. El rector actual, Josep Maria Jubany, fa una mirada cap al passat, celebrant els èxits i les fites aconseguides al llarg de tres quarts de segle, però també subratlla el compromís de la parròquia amb el futur: “El que ens obliga a tirar endavant és el que s’ha fet fins ara. Ara és moment de mirar cap al futur, amb els valors que ens han guiat durant tots aquests anys.”

Un inici enmig de dificultats

La parròquia va néixer en un moment difícil per a la societat catalana. La postguerra havia deixat una societat marcada per la repressió, i les comunitats religioses també es veien afectades per la situació política del país. Aquests anys de fundació, tot i les dificultats econòmiques i socials, van veure néixer un lloc de culte i un espai de comunitat que amb el temps seria molt més que una parròquia. El 1949, la parròquia va començar les seves primeres celebracions en un local provisional de l'antic convent de les Dames Negres, fins que es va poder construir el temple definitiu, inaugurat el 1955.

“L'inici de la parròquia va ser difícil”, recorda el rector Josep Maria Jubany. “El primer temple de Sant Ildefons no es va construir immediatament. Durant anys la parròquia va funcionar en espais improvisats, com el convent de les Dames Negres, que avui és l’Institut Infant Jesús". Aquestes condicions inicials van marcar l'esperit de la parròquia: una comunitat disposada a treballar conjuntament per aconseguir els seus objectius, independentment de les adversitats. La dedicació de les primeres generacions de la parròquia va ser fonamental per establir les bases d'un futur que prometia.

El naixement de la parròquia de Sant Ildefons no es pot entendre sense tenir en compte el context eclesial del moment. La creació d’aquesta parròquia forma part d’un projecte més ampli impulsat pel bisbe Modrego, que va ser una figura clau en l’expansió de l’Església a la ciutat de Barcelona durant els anys 40 i 50. Modrego, que va ser nomenat bisbe de Barcelona el 1947, va tenir un especial interès per obrir noves parròquies per donar resposta a la creixent població urbana que s’estava formant a les zones perifèriques de la ciutat. “Modrego volia que l’Església fos present en cada barri. Va veure que la creixent població necessitava espais de culte i comunitat”, comenta Jubany. La parròquia no només es va construir com un lloc de culte, sinó també com una comunitat viva, implicada activament en les problemàtiques socials del moment.

La construcció de la parròquia com a referent social

Un dels aspectes que ha caracteritzat la parròquia de Sant Ildefons des dels seus primers anys és el seu compromís amb el barri i la societat en general. A mesura que la parròquia es consolidava com a lloc de culte, també ho feia com a centre de servei social. Aquest compromís amb els més necessitats es va traduir en moltes iniciatives, com ara la creació d’una comissió d’ajuda als aturats a finals dels anys 60 i una borsa de treball que va funcionar durant dècades, fins que es va tancar fa pocs anys per motius legals.

“La parròquia sempre ha buscat donar resposta a les necessitats del barri”, comenta Jubany, “L’ajuda als aturats i la borsa de treball va ser una de les iniciatives més importants.” Aquesta implicació social va ser especialment important en un moment en què la societat espanyola estava marcant l'inici de canvis socials profunds.

En ple franquisme, les misses i altres activitats es feien en català. Aquest fet va desembocar en l’afer Galinsoga, que va generar un ampli ressò social i va enfortir el compromís de la parròquia amb la llengua i cultura catalanes.

Adaptació al Concili Vaticà II

L’any 1966, per exemple, el Consell Pastoral va començar a organitzar-se seguint les línies renovadores del Concili Vaticà II, promovent un model més col·laboratiu i participatiu en la gestió de la comunitat parroquial. L’any 1969, per exemple, les actes del Consell Pastoral d’aleshores reflecteixen que els laics participaven en la preparació de l’homilia, un fet innovador que destacava el seu paper actiu en la vida de la parròquia. L’any 1970 s’introdueixen les assemblees parroquials com a espai de reflexió i presa de decisions col·lectives. També l’any 1972 es va crear un grup de catequesi familiar on les famílies es responsabilitzaven de la formació cristiana dels seus fills.

L’any 1970 també es va fundar el Casal d’avis Sant Ildefons, una iniciativa pionera en atenció a la gent gran. Aquest espai ha estat clau per acompanyar aquest col·lectiu i oferir activitats socials i de suport.   L’any 1974 es creen grups de joves amb activitats formatives i de servei, promovent el seu creixement espiritual i compromís social. O l’any 1983 en què es crea una borsa de treball per ajudar persones en situació d'atur, especialment les més afectades per la crisi econòmica. Aquesta iniciativa es va mantenir fins fa uns anys, quan es va haver de tancar per problemes legals relacionats amb la llei d’estrangeria.

Una parròquia amb una sensibilitat progressista

Durant les dècades de 1970 i 1980, la parròquia de Sant Ildefons es va convertir en un referent per a les persones amb una sensibilitat més oberta i progressista dins de l'Església. El capellà Joan Alemany, qui va exercir com a rector durant aquests anys, va ser una figura fonamental en aquest procés. “Mossèn Alemany va ser clau per a la creació d’una parròquia on els laics tenien un gran protagonisme. Ell va saber atraure persones que buscaven un espai de debat i obertura en un moment de gran tensió política i social", explica Jubany. De la història de la parròquia es destaca el febrer de 2008 quan el Consell Pastoral emet un comunicat de protesta, contundent i precís, que va ser llegit en totes les misses, tot denunciant el perill que l'Església se situï en "posicions immobilistes i obsoletes", arran la nota de la Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola davant les Eleccions Generals.

Els 75 anys ha comptat amb quatre rectors fins ara. El primer rector Narcís Saguer, passant per les etapes de Joan Alemany, qui va ser fundador de l’Escola de Periodisme del CIC, entre moltes altres coses; de Lluís Saumell, que va presidir la Coral Sant Jordi, i fins a l’actual rector, Josep Maria Jubany. Uns rectors implicats en àmbits com la cultura i la formació, arribant a ser figures condecorades i molt rellevants socialment parlant. 

Aquesta visió progressista va contribuir a la creació d’un entorn en què les persones se sentien còmodes per expressar les seves preocupacions socials, polítiques i religioses. La parròquia va atraure així una comunitat diversa, amb membres que s'impliquen activament en diverses causes socials i polítiques de l’època, com l’escoltisme i la lluita per la justícia social. La presència de persones com el formador de catequistes Frederic Bassó, o el matrimoni Gasch i Huriós són testimoni d’aquesta voluntat d’integrar la parròquia amb la realitat del moment. “Aquesta parròquia ha estat sempre un lloc on el pensament crític i l’acció social han pogut conviure d’una manera molt natural”, assegura Jubany.

Una parròquia viva i amb mirada cap al futur

Amb el pas del temps, i especialment a partir dels anys 90, la parròquia de Sant Ildefons ha mantingut la seva presència activa al barri. Així, el rector Josep Maria Jubany subratlla que, tot i els canvis, la parròquia no ha deixat mai de mirar cap endavant: “Ara, amb el lema 'Mirem el passat amb agraïment per viure el present i projectar-nos cap al futur', volem continuar amb aquesta línia de servei i transformació.”

La creació d’espais com l’espai de silenci, que s’inaugura aquest 2025, n’és una mostra. Aquest espai vol oferir una oportunitat de pregària, reflexió i pau, en un moment en què les persones busquen més que mai espais de desconnexió del soroll de la societat actual. “El nostre objectiu és continuar sent una parròquia que respongui als reptes del present i alhora que tingui una visió clara del futur. Les necessitats de les persones canvien, i nosaltres hem d’estar preparats per donar-hi resposta", explica Jubany.

Aquesta mirada cap al futur també inclou la renovació constant de les estructures internes de la parròquia. Un dels projectes més recents ha estat la creació d’un Consell Pastoral, que actua com a òrgan de participació i decisió, renovat cada tres anys. “Volem una parròquia més participativa, on els laics tinguin un paper cada vegada més protagonista. Som conscients que l’Església ha de continuar evolucionant per estar més a prop de les necessitats de les persones", comenta el rector.

Els 75 anys de la Parròquia de Sant Ildefons no són només un reflex del passat, sinó també un testimoni de la capacitat de la comunitat de mirar cap al futur amb esperança i compromís. "El que ens obliga a continuar endavant és el que hem construït fins ara, i el que volem construir per al futur", finalitza Jubany. Amb aquesta mirada al futur, la parròquia de Sant Ildefons continua sent un espai viu, ple de vida i energia, on la fe i la solidaritat s’uneixen per continuar donant respostes a les necessitats de la societat actual.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.