Vés al contingut
Catalunya Religió
Restauració Seu Manresa
Fotografia: Bisbat de Vic.

BISBAT DE VICLa Basílica de la Seu de Manresa és, des de l'any 2001, objecte d'un pla de restauració que possibilita la preservació de l'edifici més emblemàtic de la ciutat i un dels temples gòtics més destacats del país. Enguany s’enceta una nova fase de restauració de la Seu, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. 

Cada any, per a dur a terme les obres de rehabilitació, el bisbat de Vic, l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona signen un conveni de col·laboració pel qual cada institució destina 60.000 euros per a l’execució de la intervenció. En paral·lel, el bisbat compta amb una subvenció triennal de concurrència pública per a la restauració d’immobles de notable valor cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per valor de 180.000 €. 

En relació amb el conveni, actualment s’està acabant de tramitar el conveni per a l’any 2024 entre el bisbat, l’ajuntament i la diputació, que iniciarà a una nova fase de restauració, seguint les indicacions del Pla Director de la Seu redactat l’any 2001 per l’arquitecte Francisco Javier Asarta, amb una gran implicació de l’Associació Amics de la Seu.

Nova fase de restauració

Al llarg del 2024 està previst que s'executi la fase 04 de la restauració de la nau central del temple. Aquesta actuació suposarà la quarta intervenció que es durà a terme a la nau central, després d'acabar la restauració del darrer tram de la façana sud, gràcies a l'execució del conveni del 2020. En aquest cas, es proposa la rehabilitació de l’arc boterell superior corresponent al contrafort 2 i la restauració dels contraforts del segon nivell corresponents als contraforts 2 i 4. 

La intervenció consistirà principalment a reforçar l’arc superior del contrafort, ja que s’ha desplaçat obrint el seu radi i generant una deformació. Caldrà també netejar la pedra i sanejar les parts intervingudes en una actuació molt anterior. Un cop fet, es procedirà a la seva restauració, reposant aquells elements desapareguts en treballs previs o aquells en què l’erosió hagi desdibuixat la textura i geometria primitiva.

Visita d'obra

El dia 26 de juny els representants de les diferents entitats implicades en el projecte de restauració van dur a terme la visita d’obra oficial corresponent a les actuacions acomplertes durant el 2023.  

L’arquitecte del projecte, Jaume Soldevila, va explicar la intervenció feta durant la fase 03 —corresponent mòdul de façana entre els contraforts 2 i 3—, la metodologia emprada i les solucions adoptades. En aquesta ocasió, es van netejar i restaurar els elements de pedra i se’ls van aplicar productes hidròfugs i consolidants. També es va restaurar el vitrall i s’hi col·locà un vidre de protecció, seguint el model d’intervencions anteriors.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.