En ocasió de les Jornades de Portes Obertes que la Sagrada Família ofereix durant les Festes de la Mercè, avui s'han presentat dins el temple les darreres novetats pel que fa a la construcció de l'edifici. La trobada ha tingut un protagonista ben especial: la creu que coronarà la torre de Jesucrist. Durant la roda de premsa hi han intervingut Xavier Martínez, Director General de la Junta Constructora de la Sagrada Família; i Jordi Faulí, arquitecte i director del projecte. L'acte també ha comptat amb la presència del rector de la Basílica, Josep Maria Turull.
Al llarg de la seva intervenció, Jordi Faulí ha fet un repàs de l'evolució de la construcció aquest 2024, fent referència a "la construcció amb elements prefabricats, que donen molta més precisió i velocitat i permeten treballar amb menys riscos". Una de les fites més importants que afronta ara mateix la basílica és la finalització de la torre de Jesucrist el 2025. Es preveu que a finals d'aquest 2024 ja pugui ser col·locat el darrer panell, més concretament el dotzè per iniciar la darrera part de la torre: el terminal de la creu.
El coronament de la torre ha estat dissenyat a partir d'un petit model que Gaudí va construir, i d'una descripció que es troba a l'Àlbum del Temple Expiatori de la Sagrada Família entre els anys 1914 i 1927 i que diu: "Gravitant sobre quatre altíssimes columnes del creuer i just al damunt de l'altar, s'alçarà el gran cimbori, rematat a 160 (176) metres per una grandiosa creu de quatre braços acanalats per poder esguardar el panorama. Al mig hi haurà l'Anyell diví. La creu serà de crestall, de dia reflectirà la llum del sol i a la nit, per medi d'uns potents focus projectaran feixos de llum sobre la ciutat".
La creu tindrà un pes total de 100 tones, i cadascun dels seus braços en pesaran 12. Els quatre braços de la creu tindran 17 metres d'alçària i 13,5 mestre d'amplada, i tota l'estructura estarà revestida de vidre i ceràmica esmaltada en blanc. El procés de construcció per dur a terme la seva col·locació és molt complex i comporta la utilització de diversos materials i tècniques, com la ceràmica esmaltada i el vidre -dissenyats i produïts especialment per aquest projecte-. La ceràmica conté peces corbades i peces piramidals, i unes finestres que constaran de tres capes de vidre corbat i laminat, amb textures i piràmides mecanitzades i polides.
De fet, els participants en les Jornades de Portes obertes trobaran en un dels patis un prototip d'un dels braços de la creu, que els permetrà tenir una idea de com serà aquest espai amb funció de mirador un cop hagi finalitzat la seva construcció. "La creu està acabada el 2025 i serà beneïda durant la commemoració del centenari de la mort de l'arquitecte Antoni gaudí el 2026", ha afirmat Jordi Faulí.
Faulí també ha informat que durant aquest any 2024, s'ha avançat en la construcció en la planta baixa inferior i la planta baixa dels claustres annexos a la capella de l'Assumpta -que es preveu que sigui construïda el 2025 i beneïda dins els actes de commemoració del centenari de la mort de l'arquitecte-. A més, Jordi Faulí ha anunciat la finalització dels cinc trams de les cobertes de les naus laterals "totes recobertes amb voltes catalanes de maó de pla, que descansen sobre uns arcs ceràmics", tant a la banda de la façana de la passió com a la del Naixement, situades a 30 metres d'altura. L'exterior de les cobertes i les llanternes piramidals -que donaran llum a l'interior del temple a través d'obertures a les voltes de la nau- són de pedra i les superfícies que enllacen amb els frontons dels finestrals seran de trencadís. Al final de la seva intervenció, l'arquitecte director del projecte ha acabat dient que està previst que el pròxim any s'aixequin les 8 columnes que suportaran la façana de la Glòria, la darrera façana del temple.
Nova convocatòria del fons d'acció social
Xavier Martínez, Director General de la Junta Constructora de la sagrada Família, ha anunciat la segona convocatòria del Fons d'Acció Social. En aquesta segona convocatòria la dotació s'incrementarà en un 50 % respecte de la primera edició, amb un total de 3,5 milions d'euros. El període d'inscripcions s'iniciarà l'1 d'octubre, amb la previsió que la llista de beneficiaris es publiqui a mitjan març del 2025.
L'objectiu de la nova convocatòria és arribar a més de 100 entitats. En aquest sentit, segons el Director General: "El patronat continua ferm amb el seu compromís de poder construir una societat millor".