Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
catedral-barcelona-realitat-virtual

ANNA GUIMERÀ –CR “La Catedral de Barcelona incorpora la realitat virtual com a forma de complementar la visita tradicional i turística”, ha explicat el degà del Capítol de la Catedral de Barcelona, Santiago Bueno. Es tracta d'una experiència en la que el visitant podrà veure parts de la seu de l'arxidiòcesi d’una forma inèdita a través d'unes ulleres de realitat virtual. Més de 5.000 persones han gaudit d’aquesta activitat, que la catedral ha engegat des de fa 10 dies.

La nova experiència, que té una duració de menys de cinc minuts, permet als usuaris descobrir el temple a vista d’ocell a través d’un recorregut pels espais més emblemàtics com el claustre, la Cripta de Santa Eulàlia o les voltes. L'experiència es complementa amb l'explicació de característiques i curiositats de la catedral i els seus elements i espais característics.

“Les ulleres ens deixen accedir a aspectes de la catedral que la visita física no permet fer-ho”, concreta Bueno. De fet, durant la presentació, s’ha destacat que gràcies a l’experiència s’observa “la història i la presència de la catedral a Barcelona”.

“Aquesta experiència és una primera versió i encara hi ha alguna imprecisió, però a poc a poc anirem millorant”

Des de la catedral també han remarcat que un dels avantatges d’aquesta experiència és la flexibilitat d’horaris: “De cara els diumenges i els festius, mentre hi ha culte a la catedral, és una bona alternativa per a la gent que vulgui una visita turística”. El degà del Capítol de la Catedral de Barcelona ha complementat el seu discurs explicant que aquesta és una primera versió: “Encara hi ha alguna imprecisió i coses a millorar, però a poc a poc ho anirem fent”.

Les trenta estacions immersives, els punts des d’on es gaudeix de la visita virtual, estan dissenyades específicament per a la Catedral de Barcelona. S’utilitzen ulleres de realitat virtual d’alta qualitat, concretament del model Oculus Quest2. Els visitants poden escollir entre set llengües: català, castellà, anglès, francès, alemany, italià i xinès.

La Catedral de Barcelona s’uneix així a la tendència creixent d’utilitzar la realitat virtual com eina per enriquir les visites turístiques i culturals i oferir una nova perspectiva del temple que enalteix el patrimoni immaterial.

Un projecte de 360 graus

Sota el guiatge de l’equip de patrimoni de la Catedral de Barcelona, un equip d’experts de l’empresa Vocces ha utilitzat un sistema d’enregistrament unint drons amb càmeres de 360 graus. A inicis d’any, l’empresa Vocces va gravar els plans durant 3 dies i han estat 8 mesos creant el projecte. L’edició i el muntatge de les imatges capturades a 360 graus, s’han realitzat diferents tècniques com les recreacions 3D, grafismes i infografies il·lustratives, neteges i reemplaçaments de superfície per imatges generades per ordinador, entre d’altres.

L’experiència es veu reforçada, per una banda sonora original que intensifica l’experiència sensorial. La peça musical ha estat creada pel compositor Juan Marchena.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.