Vés al contingut

El llibre recomanat de Moriah Ferrús

(Ramon Bassas - CR) La Comunitat Jueva Atid de Catalunya, nascuda el 1992, una de les quatre que hi ha a Barcelona, se la coneix per la seva intensa activitat i la seva actitud oberta. El primer que sorpèn, positivament, és el rol de lideratge de les dones, que no acostuma a sovintejar al món de les religions, per desgràcia. Atid vol dir “futur” en hebreu, o sigui que anem bé. Aquest rol el personifica perfectament la Moriah Ferrús, que és directora d'educació i de culte de la comunitat.

“Diuen que els jueus som el poble del llibre, i em demaneu que recomani un llibre” ens fa veure només en començar. “De llibres, a casa, en tenim molts però, si mirem els prestatges de més a prop, veurem que no és del tot cert. N'hi ha només un, de llibre, tota la resta són comentaris. Un llibre comentat fins a la sacietat, un llibre en què gran part de la humanitat s'emmiralla, un llibre que és el principi de tot, i possiblement també el final: la Torah”.

Perquè ens entenguem els que no estem avesats a la cultura jueva, i que ens perdonin si nom som exactes, la Torah, que la tradició atribueix a una revelació de Déu a Moisès al Sinaí, correspon al Pentateuc dels cristians, els cinc primers llibres de la Bíblia, o sigui el Gènesi, Èxode, Levític, Nombres i Deuteronomi. I quan s’usa aquest nom en un sentit ampli, correspon al que acostumem a anomenar Antic Testament, un llegat que comparteixen les tres religions monoteistes nascudes al voltant de la Mediterrània. La Torah és “l’imant que uneix els diferents, que és el llibre pare i mare de jueus, cristians i musulmans”, apunta Moriah Ferrús.

Aquesta mestra d'educació especial al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i llicenciada en filologia hebrea, reconeix que llegeix la Torah en hebreu. Pels que no el coneixem, podem accedir a aquests llibres a través de les edicions de la Bíblia, de les que us en proposem una. Ferrús ens recomana de llegir-la perquè la “Torah és i ha de ser llum, aquesta llum que està en el seu nom”, diu tot recordant-nos que ”or” és llum en hebreu. “Aquesta Torah que és un arbre de vida per a tots els que s'aferren a ella”, conclou.

Fitxa del llibre

Títol: Bíblia Catalana Interconfessional

Editorial: BCI - Claret

Lloc i data: Barcelona, 1993 (ed. 2017)

Pàgines: 656
Preu: 35 €

Llengua: català

ISBN: 9788491360131

Compreu-lo aquí.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.