Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
sant benet de monsterrat
Fotografia: Monestir de Sant Benet de Montserrat.

"Quan va ser la darrera vegada que et vas sentir realment escoltat?" A partir d’aquesta pregunta, el Monestir de Sant Benet de Montserrat ha creat el Servei d’Escolta Activa, un projecte que ofereix a les persones un espai per fer una pausa, escoltar-se i comprendre’s a si mateixes en profunditat. Sostingut per l’Associació Shemà i impulsat per l'abadessa Maria del Mar Albajar, aquest servei vol donar resposta a una necessitat fonamental: sentir-se escoltat sense judicis, amb acceptació incondicional i empatia.

Escoltar “parant-hi l’orella del cor”

Glòria Pallejà, voluntària de l’Associació Shemà i participant del curs de Focusing al monestir, defineix l’escolta activa com “l’oportunitat que donem a una persona perquè pugui expressar tot el que ocupa el seu món intern i simplement escoltar-la des d’una actitud d’acceptació incondicional, d’empatia, sense cap mena de judici."

Aquest servei, explica Pallejà, no busca fer teràpia sinó simplement oferir un espai segur perquè la persona pugui escoltar-se a si mateixa, una cosa força difícil en la nostra realitat contemporània. "Quan fem aquest canvi de mirada cap endins, deixant enrere els inputs externs que ens venen donats pel nostre dia a dia, descobrim que dins nostre es desplega un món ric de sensacions que busquen ser compreses", afegeix.

 "dins nostre es desplega un món ric de sensacions que busquen ser compreses"

No és casual que aquest servei hagi nascut en un entorn tan fructífer per l’escolta com un cenobi benedictí. Sant Benet, fundador de l’orde -i sant patró del monestir- al pròleg de la seva  Regla per als monjos, fa una crida a saber escoltar amb una frase que ha esdevingut un dels pilars fonamentals de l’espiritualitat benedictina: “Escolta, fill, les prescripcions del mestre, para-hi l’orella del cor”. Aquesta voluntat de saber escoltar el mestre -que habita en el nostre interior- no només respon a una necessitat emocional, sinó que també connecta amb una dimensió espiritual més profunda.

De fet, Pallejà comenta que, de cara a poder escoltar aquest mestre interior, el servei vol ser una eina per a “aquelles persones que estiguin transitant algun tipus de dificultat en les seves relacions o en el seu dia a dia, que tinguin algun tipus de patiment, de desconcert, de confusió; o simplement, que necessitin això, expressar, escoltar-se i d'alguna manera posar una mica d'ordre en el seu món intern”.

Què és el Focusing i com es relaciona amb l’escolta?

El Focusing, una tècnica desenvolupada pel filòsof Eugene Gendlin, és una de les bases del Servei d’Escolta. Aquesta pràctica ens convida a connectar amb les sensacions físiques i emocionals que es manifesten al cos per analitzar-les i comprendre-les. Pallejà ho descriu així: "El Focusing ens proposa regalar-nos una pausa, un espai per observar com ens sentim en aquests moments. És una invitació a escoltar el cos, a entrar en relació amb aquestes sensacions internes que tenen un sentit."

"No donem consells ni fem acompanyament espiritual, sinó que escoltem perquè la persona arribi al seu món interior"

A través del Focusing, el servei ajuda les persones a descobrir que tenen dins seu tots els recursos necessaris per afrontar les seves inquietuds. Tal com subratlla Pallejà: "No donem consells ni fem acompanyament espiritual, sinó que escoltem perquè la persona arribi a escoltar també el seu món interior i pugui trobar les seves pròpies comprensions."

L’abadessa Albajar, gran impulsora del Focusing a Sant Benet, ha convertit aquesta pràctica en una de les bases del dia a dia dins del monestir. De fet, el Monestir de Sant Benet acull la primera escola certificada de Focusing a Catalunya, on es pot obtenir una formació completa en aquesta tècnica que combina autoconeixement i espiritualitat.

L’Associació Shemà: un compromís amb l’espiritualitat

El Servei d’Escolta és una iniciativa de la comunitat benedictina del Monestir de Sant Benet de Montserrat i de l’Associació Shemà, formada per set voluntaris que col·laboren amb diverses tasques al monestir, des del taller de ceràmica fins a la gestió de l’arxiu o la porteria. "Som persones vinculades al monestir no només per la feina que fem, sinó també per un compromís amb el treball personal i espiritual", explica Pallejà.

Com accedir al Servei d’Escolta?

Qualsevol persona interessada pot sol·licitar una sessió gratuïta, ja sigui presencialment, telefònicament a través del número 607274965, o bé escrivint un correu electrònic a l’adreça del servei. Amb aquesta iniciativa, el Monestir de Sant Benet reafirma el seu compromís amb la tradició espiritual benedictina i ofereix una eina contemporània per a l’autoconeixement i el creixement personal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.