Vés al contingut
Autories
Misteri de la Selva
Fotografia: Ajuntament de La Selva del Camp
Galeria d'imatges

crAquest mes d’agost, com cada any, la Selva del Camp es convertirà en l’escenari d’un dels esdeveniments culturals més importants de Catalunya: la representació del Misteri de la Selva. Es tracta del drama assumpcionista més antic d’Europa escrit en llengua romànica que ha arribat complet fins als nostres dies. Els dies 14 i 15 d’agost, l’església de Sant Andreu acollirà aquesta magnífica posada en escena, que cada any reuneix centenars d'espectadors i participants en una mostra viva de tradició, fe i cultura.

El Misteri de la Selva és un drama litúrgic que narra l'Assumpció de la Mare de Déu al cel en cos i ànima, un tema que té les seves arrels en els primers segles del cristianisme. Aquesta  tradició, que ja es troba documentada als segles IV i V, va ser àmpliament divulgada al segle XIII gràcies a la Llegenda àuria de Jaume de Voràgine, un dels reculls hagiogràfics més influents de l'època medieval.

El text del Misteri de la Selva, d’autor anònim, va ser trobat en una llibreta de censals pagats a la Senyoria de Prades i Mont-ral, la qual va arribar a l’Arxiu Parroquial de la Selva del Camp i posteriorment es va dipositar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es conserva actualment. La primera menció d’aquesta obra la va fer el sacerdot i historiador selvatà Joan Pié i Faydella a finals del segle XIX. No obstant això, una segona transcripció, realitzada per A. J. Soberanas, va permetre corregir errors de lectura i redescobrir la riquesa i la precisió del text original.

Una de les singularitats més destacades del Misteri de la Selva és la seva composició musical. Com en molts altres drames litúrgics medievals, la major part de l’obra és cantada "a capella", sense cap acompanyament instrumental. Aquesta absència d’instruments permet ressaltar la qualitat de la versificació i la riquesa lèxica del text, que reflecteix la frescor del català de la segona meitat del segle XIV. Les melodies, indicades per la consueta del manuscrit, provenen majoritàriament del repertori gregorià i polifònic dels segles XIII i XIV, amb molts cants interpretats amb la mateixa tonada que assenyala el document original.

L’obra no és només una manifestació religiosa, sinó també un esdeveniment cultural que atrau a amants del teatre, la música, la història i la llengua. Així, cada any, més d’un centenar de selvatans participen en la preparació i la representació del Misteri de la Selva, fent possible que aquesta tradició es mantingui viva. Els participants, amb una dedicació intensa en els assaigs i una passió compartida per la seva història, aconsegueixen donar vida a un espectacle que ha esdevingut una part indissociable de la identitat cultural de la Selva del Camp.

Encara que la primera representació documentada del Misteri  podria datar de l’any 1388, a la plaça de la Font de Tarragona, la seva vinculació amb la Selva del Camp es va consolidar quan el text fou descobert a la població. Des de llavors, els selvatans han fet seva aquesta representació, que és avui un dels esdeveniments més emblemàtics de la vila. Tot i que la seva representació habitual té lloc a la Selva del Camp durant la festivitat de la Mare de Déu d'Agost, el Misteri també ha estat escenificat en altres llocs d’importància històrica i religiosa, com Tarragona, Elx, Barcelona, Montserrat, Roma, i fins i tot, en una ocasió especial l'any 2007, a Jerusalem.

El Misteri de la Selva és molt més que una obra de teatre medieval; és un llegat viu que connecta generacions, recordant-nos la riquesa del nostre patrimoni cultural i religiós. La seva posada en escena anual a la Selva del Camp és una celebració de la tradició, però també una finestra oberta al passat que ens permet reviure la litúrgia i l’art de l’edat mitjana. Tant si és per la seva importància històrica, per la seva bellesa musical o pel seu valor com a document cultural, el Misteri de la Selva continua sent un esdeveniment ineludible que mereix ser gaudit i valorat per tothom.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.