Vés al contingut
Autories
pexels-trushotz-2012836-3656989

CR L'encíclica Laudato Si' sobre ecologia i sostenibilitat del papa Francesc ha tingut un impacte real. I així ho demostren les dades de l'enquesta 'Vivir Laudato Si'' que s'han fet públiques recentment i que demostren que, a una vintena de països d'Europa, el missatge ecològic de l'encíclica del Papa "és viu i encara avui floreix". 

L'Aliança Europea Laudato Si' (ELSiA) va llençar a finals de 2023 una enquesta per avaluar l'impacte de l'encíclica del Papa en els esforços ecològics d'organitzacions catòliques de tot Europa. Dels resultats de l'enquesta, s'extreu que el text del Papa ha provocat canvis importants en un 36% de les organitzacions catòliques europees. 

I no només això, el Moviment Laudato Si', l'organització internacional que ha publicat aquests resultats, assegura que l'ecologia "ha arribat per quedar-se". De fet, les dades mostren que gairebé la meitat d'aquestes organitzacions catòliques enquestades planegen "mantenir el compromís o augmentar la seva atenció a l'ecologia integral". 

Sobre la participació en aquests canvis, l'enquesta revela que el 60% de les iniciatives en favor de la Laudato Si' de les organitzacions catòliques s'orienten cap a la implicació de la comunitat. En aquest sentit, les iniciatives solen estar impulsades per voluntaris: el 93% d'aquestes iniciatives depenen d'ells i el 37% són formades exclusivament per voluntaris. 

Les propostes per millorar la cura del planeta també se sostenen gràcies a la col·laboració. Segons l'enquesta 'Vivir Laudato Si'', una gran majoria d'aquestes organitzacions catòliques col·labora tant en grups confessionals (82%) com en no confessionals (81%) en qüestions ecològiques. 

L'informe demana dotar les parròquies i organitzacions catòliques d'eines per poder dur a terme “una acció mediambiental eficaç”

Roland Daw, un dels investigadors d'aquests resultats, explica que els resultats indiquen que hi ha moltes organitzacions catòliques de tot Europa que han fet de l'encíclica "una part important en el seu treball". Amb tot, confessa que l'enquesta deixa encara amb algunes preguntes concretes, com per exemple: "L'acció ecològica catòlica està rebent tots els recursos que necessita?". 

Segurament la resposta és que no. I, de fet, el mateix informe també recomana augmentar el suport en les organitzacions catòliques. Demana proporcionar més temps i recursos i "fomentar el debat sobre l'ecologia" a les parròquies i organitzacions dotant-les d'eines pràctiques per dur a terme "una acció mediambiental eficaç".

La directora dels programes europeus del Moviment Laudato Si', Laura Morosini, subratlla que l'informe confirma la intuïció de "l'efecte radical" de l'encíclica. "Hi ha alguna cosa nova que està passant a l'Església", diu.

I sobre aquestes sensacions, Mariano Crociata, president de la Comissió de les Conferències Episcopals de la Unió Europea (COMECE), assegura que l'estudi demostra que, en 20 països d'Europa, el missatge ecològic "és viu i encara avui floreix". 

Més de 280 organitzacions de 20 països europeus

Dirigit per Saint Mary's University, un consorci de cinc universitats va analitzar les respostes de l'enquesta d'ELSiA. Unes respostes que van transmetre més de 283 organitzacions catòliques de 20 països europeus. L'enquesta, segons els seus promotors, proporciona dades valuoses sobre la forma en què aquestes organitzacions afronten els reptes mediambientals i compta amb el suport de la Plataforma d'Acció Laudato Si'.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.