Vés al contingut

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(Jordi Llisterri –CR) "Han estat dies de moltes llàgrimes però sobretot de molta humanitat". Així introduïa la missa a la Sagrada Família per la pau i les víctimes dels atemptats el bisbe auxiliar de Barcelona Sebastià Taltavull. El cardenal Joan Josep Omella ha presidit l'eucaristia d'aquest diumenge al matí però Taltavull ha iniciat la celebració amb unes paraules per emmarcar el sentit d'una missa "per demanar la pau i la concòrdia del nostre poble" i pregar per les víctimes.

La missa no ha estat un acte oficial, com va ser el funeral per víctimes de la tragèdia aèria de Germanwings. Era una celebració dominical organitzada per iniciativa de l'arquebisbat de Barcelona i la Basílica de la Sagrada Família, coincidit amb la celebració de cada diumenge. Ha estat l'assistència de les màximes autoritats de l'Estat, de Catalunya, locals, i representants de nombroses institucions polítiques i socials que han donat a la celebració un to institucional.

En la celebració han tingut un lloc preferent en el presbiteri els Reis d'Espanya, Felip i Letizia, i el president de la república portuguesa, Marcelo Rebelo, en la seva condició de caps d'Estat. En la primera fila s'hi han situat els presidents Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, el primer ministre de Portugal, Antonio Costa, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i l'alcaldessa Ada Colau. També la vicepresidenta i el vicepresident del govern espanyol i català, Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras.

Les primeres files s'han omplert amb membres del Govern, representants municipals de Barcelona i l'alcaldessa de Cambrils, i membres de les forces de seguretat i professionals sanitaris que aquests dies han fet front als atemptats. La missa era oberta a tota la ciutadania que ha completat l'aforament de gairebé 2.000 persones. Altres han esperat al carrer. La celebració ha estat emesa en directe per TV3 i TVE.

Proximitat del papa Francesc

El cardenal Joan Josep Omella ha iniciat l'homilia remarcant la proximitat del papa Francesc amb Barcelona i amb tots els afectats pels atemptats. Per això ha llegit el missatge de condol que va enviar el papa divendres i que condemnava "una vegada més la violència cega, que és una ofensa gravíssima contra el Creador". Un eix comú per a totes les religions monoteistes.

Omella també ha explicat que ahir va rebre una trucada del papa Francesc al mòbil en la que li va reiterar que estava "a prop vostre en aquests moments dolorosos" i que els acompanyaria de manera especial en aquesta missa. Aquest mateix diumenge, en l'Àngelus, des de Roma el papa Francesc , ha recordat les víctimes de diversos atemptats terroristes d'aquesta setmana i ha demanat "al Senyor que alliberi al món d'aquesta deshumana violència".

L'arquebisbe de Barcelona també ha agraït la presència de representats de la comunitat musulmana a l'eucaristia. Ha remarcat que el treball conjunt que s'ha vist aquests dies entre totes les institucions dins del "mosaic" que configura la societat, és el que ens fa forts: "La unió ens fa forts, la divisió ens destrueix".

En l'homilia també ha destacat que "és un pecat gravíssim atemptar contra la vida de semblants", i que "creients i no creients" el que demanen és "viure en pau i concòrdia". "Hi ha molts reserva de generositat en la nostra terra", ha conclòs.

Bisbes catalans

Omella ha estat acompanyat pel cardenal arquebisbe emèrit Lluís Martínez Sistach, l'arquebisbe d'Urgell i secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Joan-Enric Vives, i de la resta de bisbes de la província eclesiàstica de Barcelona -Agustí Cortés de Sant Feliu, Josep Ángel Sáiz i l'auxiliar Salvador Cristau de Terrassa-. Entre els concelebrants principals també hi havia el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, el claretià Màxim Muñoz, i els bisbes auxiliars electes Sergi Gordo i Toni Vadell.

L'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, també presidia aquest matí una missa per les víctimes a la catedral de Tarragona, seu de la diòcesis de la que forma part Cambrils. L'arquebisbe Pujol també ha fet una crida a "no ser paralitzats per la por".

Tant Omella com Taltavull, han agraït en les seves intervencions la tasca de les forces de seguretat i del personal sanitari, així com la solidaritat de tota la ciutadania. A l'inici de la missa el bisbe Taltavull ha explicat les visites que han fet aquest dies als ferits i familiars que estan en diversos hospitals de Barcelona. Ha remarcat especialment l'acollida de famílies d'altres confessions, com "una família de religió musulmana que també han agraït la proximitat, l'acompanyament i la pregària".

Taltavull també ha posat de relleu un dels lemes que ha recollit el sentiment ciutadà d'aquest dies: "Jesús a l'Evangeli ja ens ho diu: 'no tingueu por'". El cant del Virolai ha finalitzat la celebració.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.