Vés al contingut

(Glòria Barrete –CR) El filòsof canadenc Charles Taylor afirma que "les persones no tenen clar avui el sentit de la vida". Ho alertava fa un parell d'anys en un mitjà estatal. No és el primer ni l'últim que posa sobre la taula la manca de sentit. Alguns sociòlegs van més enllà i focalitzen la manca de sentit com un dels problemes principals del sector jove. "La manca de sentit és manca de felicitat en el fons, i felicitat en cristià s'anomena Benaurança". Així de clar ho expressa el salesià Joan Marqués. Els salesians a Catalunya organitzen quatre campaments d'estiu per adolescents i joves dels seus grups de fe. Aquest any n'han afegit un de nou, per a joves universitaris de 19 a 23 anys.

Fa anys que l'estiu és per als salesians sinònim de campaments FOC, entre altres coses. Anomenen així als grups de fe amb nois i noies de 3r i 4rt d'ESO i 1r de Batxillerat. Són els campaments amb més trajectòria dins la inspectoria salesiana i la que aglutina més participants, un centenar. Des de fa alguns anys, però, els campaments FOC no són els únics. També organitzen el campament per a grups AMICS 3-4, per a nois i noies de 1r i 2n d'ESO, o els campaments per a joves, de 2n de Batxillerat i 1r de carrera. Enguany sumen un altre campament, que anomenen per a catecumenat, i que se celebrarà al Tibidabo del 28 de juliol al 3 d'agost.

Una experència que marca

"Les persones a les quals es dirigeixen tots els nostres campaments són aquelles persones que tenen grup durant l'any", explica Pep Alamán, coordinador de Pastoral de la Zona Nord de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora. "És una experiència d'estiu forta que els marca bastant", reconeix.

Cada edat requereix una dinàmica diversa. Els més petits, els de grups AMICS, per exemple, compten amb més activitats de lleure. "En tots els campaments es procura que hi hagi un bon ambient a través d'activitats", però no deixen la banda l'objectiu de fons i també tenen un gran pes els moments de grup "per comentar, dialogar i parlar". En el cas dels campament per a joves també s'inclouen els moments de treball i discerniment individual, "una cosa més a fons per aprofundir en la vocació".

El nou campament de catecumenat que ofereixen al Tibidabo gira entorn a un eix principal, la vocació, entesa en el sentit més ampli del terme. Sota el lema 'Què demana Déu de mi a la meva vida?' un grup de vint persones s'han implicat en la organització del campament. "Així com en els altres campaments un grupet petit ho organitza tot, en aquest cada tema el fa una persona o vàries persones diferents".

Així els joves participants al Tibidabo podran establir diàleg amb diferents persones com el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, o monges oblates del Raval, entre d'altres. A banda de les xerrades també tindrà pes el tema celebratiu. "Intentem cuidar molt les pregàries i les celebracions". Alhora, els joves que hi participin també rebran un acompanyament personal. "Tenim clar que la nostra feina no és tant donar temes, que això ja ho faran les persones a les que hem convidat, sinó acompanyar els joves en el procés que comporten aquests temes".

La recerca de sentit

Però, què busquen avui els joves? Joan Marqués recorda que quan parlem de joves parlem de molts joves diferents, "no hi ha un tipus de jove". Marqués reconeix que els joves a qui s'adrecen aquests campaments no són els joves més representatius de la societat, "són gent que fa anys que estan en grups de fe i que porten ja una dinàmica de compromís a la seva vida".

En general Marqués creu que els joves busquen. Per l'experiència que tenen en escoles i en àmbits oberts com les Plataformes d'Educació Social o els centres juvenils de lleure, afirma que tot el que fa referència a l'espiritualitat i a l'educació de l'espiritualitat "avui dia entra molt bé en els joves", i que si això entra bé significa "que hi ha una necessitat".

En el cas dels adolescents passa el mateix. Pep Alamán que porta dècades organitzant campaments explica que els participants "són nois i noies que saben on són, saben que estan en grup de fe per aprofundir en una certa opció de vida, i busquen un sentit". Sobretot el que busquen és un ambient acollidor, engrescador, que els animi a seguir en el camí, i això passa obligatòriament "pel grup, per la comunitat, perquè avui dia en el nostre context fer això individualment és molt difícil".

La necessitat de recerca és real, afirma Marqués. "Només cal veure com formes laiques d'espiritualitat, buides de religió, com poden ser el mindfulness, el focusing, o el reiki, tenen tant d'èxit".

"Portem un tresor en vasos de terrissa"

I per què, doncs, aquesta recerca de sentit no passa majoritàriament per l'opció de vida cristiana? Marqués explica que "portem un tresor en vasos de terrissa. El que tenim és bo, el missatge i el contingut. La nostra espiritualitat cristiana no només és bona sinó que per a mi és la millor que he pogut trobar i la que omple la meva vida".

Per a Marqués, "l'aigua que tenim és bona, la font és la millor que podem tenir, però encara ho seguim presentant en un 'botijo', no crida gaire l'atenció". El que falla, segons ell, és la manera de presentar el missatge, perquè quan la gent prova el 'producte', tasta l'aigua, "creu que l'aigua és més bona que la que havien tastat fins ara".

Durant el mes de juliol i principis d'agost centenars d'adolescents i joves participaran dels campaments dels salesians. El campament FOC (3r i 4rt d'ESO i 1r de Batxillerat o Cicles) es farà a una Granja Escola prop de Juneda, el campament de grups AMICS 3-4 (1r i 2n d'ESO) se celebrarà als Salesians de Ripoll; el campament de joves es rralitzarà a la casa dels salesians a Poblet, i el de catecumenat tindrà lloc al Tibidabo.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.