Vés al contingut

(GIEC) En aquest inici del nou Any Litúrgic, els arquebisbes i bisbes de les diòcesis catalanes centren les seves glosses a parlar del temps d’Advent, temps per a preparar el Naixement de Jesucrist, així com de la Immaculada Concepció de la Verge Maria, del Diumenge de la Paraula, de Sant Francesc Xavier i de l’exhortació apostòlica Amoris Laetitia.

Concretament, Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, parla de sant Francesc Xavier, “un sant molt apreciat a tota la cristiandat”, del qual se celebra la festa aquest primer diumenge d’Advent. Mons. Pujol especifica que sant Francesc Xavier va ser deixeble de sant Ignasi de Loiola i que “una vegada va sentir, a través d’Ignasi, la crida de Déu, la va seguir amb un ímpetu exemplar que el va portar a ser model de missioners”.

El cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, en el seu escrit sobre la Immaculada Concepció de la Verge Maria en el que expressa el significat d’aquesta solemnitat, afirma que “és el moment de deixar-nos guiar per Maria” i que “la Mare de Déu apareix en la penombra de l’Advent com la flor més lluminosa que ens dona esperança”; finalment, el Sr. Cardenal ens convida a aprofitar de la mà de Maria “aquest temps d’Advent per disposar-nos interiorment a acollir Déu que es fa present en les nostres vides”.

Joan Enric Vives, arquebisbe d’Urgell, centra el seu escrit en la cita del profeta Isaïes “Consoleu, consoleu el meu poble” (Is 40,1), expressant que “Déu envia el seu Fill per consolar-nos. I necessitem tant el consol de Déu!”; també parla del Diumenge de la Paraula i demana que estimem la Bíblia, la llegim, la preguem i que fem que ens acompanyi sempre; finalment, Mons. Vives diu que “fixem la mirada sobre la Verge Maria Immaculada, aquella noia de Natzaret, humil i sens pecat, tota pura, tota de Déu, que escoltava i posava en pràctica el que venia de part de Déu”.

Per part seva, Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu de Llobregat, parla d’estar atents, de desvetllar-nos, d’escoltar “les veus profètiques inspirades, aquelles que ens transmeten paraules que són de Déu”. Però d’escoltar també “algun profeta modern, com ara Charles Péguy, radical en la seva fe i radical en el seu compromís amb el món, provocador i víctima de l’autenticitat, lliure i vinculat apassionadament a la bellesa de Jesucrist.”

Josep Àngel Saiz, bisbe de Terrassa, també parla del temps d’Advent, temps d’esperança, i afirma que “les nostres petites esperances han d’estar fonamentades en una gran esperança que només pot ser Déu; una esperança que il·lumina el camí, que eixampla l’horitzó, que aporta una visió integral que ens permet anar entenent els misteris de la vida i acostar-nos al gran Misteri”.

Romà Casanova, bisbe de Vic, ens convida a vetllar gresol en mà amb Maria, que “ens és mestra en l’espera del Senyor” i “en l’escolta de la Paraula del Senyor” i fa una crida a “llegir, acollir, i fer vida la Paraula que el Senyor ens dirigeix, per mitjà de la Sagrada Escriptura, en l’escolta de l’Esperit i en el si de l’Església”.

D’altra banda, Enric Benavent, bisbe de Tortosa, parla de la clausura, a la diòcesi de Tortosa, de l’Any Jubilar amb motiu del quart centenari de la fundació de la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, que coincidirà amb la solemnitat de la Immaculada Concepció i que “ens ha de portar a reflexionar sobre el més important de l’any jubilar, que és abans que res, un temps de gràcia, una crida a la santedat”.

Salvador Giménez, bisbe de Lleida, expressa quins són els temes i els protagonistes de les lectures d’aquests quatre diumenges abans de Nadal i recorda les actituds que convé viure en aquest temps d’espera: l’esperança, la preparació del camí del Senyor, l’alegria, la pregària i la paciència.

Francesc Pardo, bisbe de Girona, també parla del temps d’Advent. Concretament, diu que en aquest temps litúrgic, “cal aprendre a conjugar el tres temps del verb venir: el passat, el present i el futur” i que durant aquest temps “ens val viure tres actituds: preparar, vetllar, esperar”, ja que “Jesús ha vingut a la nostra història humana, però continua venint avui, i vindrà o tornarà com a Senyor gloriós per portar-la a la plenitud”.

I Xavier Novell, bisbe de Solsona, comenta el final del capítol VI de l’exhortació apostòlica Amoris Laetitia del papa Francesc, que tracta sobre algunes situacions matrimonials complexes. Novell invita a tots “a llegir aquests apartats (AL 247-258), penjats com sempre a la pàgina web del bisbat de Solsona”.

Poden trobar les glosses senceres al web de la Conferència Episcopal Tarraconense i a la pàgina web de cada diòcesi:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.