Vés al contingut
Autories
germandats rocio catalunya 2024
Foto: Bisbat de Terrassa
Galeria d'imatges

CR La catedral de Terrassa ha acollit aquest dissabte la missa de totes les Germandats Rocieres de Catalunya, agrupades a la FECAC, la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya. Una tradició andalusa arrelada al territori que porta a les seves esquenes cinquanta anys de tradició a casa nostra. La missa, presidida pel delegat episcopal de religiositat popular de Terrassa, Miguel Ángel Jaimes Duarte, ha comptat amb la participació de tots els ‘simpecados’ de totes les germandats catalanes, amb els seus presidents, ‘Hermanos Mayores’, socis, així com l’alcalde de Terrassa, regidors d’altres consistoris catalans i la participació també de la delegada del govern a Barcelona, Pilar Díaz.

Les Germandats Rocieres són agrupacions religioses i culturals que tenen el seu origen a Andalusia i que celebren la Romeria del Rocío, una de les festes més importants i emotives del calendari religiós d’Espanya. Aquesta romeria, dedicada a la Verge del Rocío, congrega cada any milers de pelegrins que es dirigeixen al Santuari del Rocío, situat a la localitat d'Almonte, a la província de Huelva. A Catalunya, aquesta tradició ha arrelat profundament, especialment entre la comunitat andalusa que es va establir a la regió durant el segle XX.

Més de 50 anys de presència a Catalunya

Durant la segona meitat del segle XX, Catalunya va viure un fort procés d'immigració procedent d'Andalusia, especialment en les dècades de 1960 i 1970. Aquest fenomen va portar no només una aportació demogràfica, sinó també un ric llegat cultural i religiós. Moltes famílies andaluses van mantenir vives les seves tradicions i, entre elles, la devoció a la Verge del Rocío.

A la dècada de 1980, es van començar a formar les primeres Germandats Rocieres a Catalunya, inicialment com a petites agrupacions de fidels. Amb el temps, aquestes germandats van créixer, s’organitzaren formalment i començaren a celebrar les seves pròpies romeries a Catalunya, adaptant-se al nou context però mantenint l'essència de la devoció rociera.

Les Germandats Rocieres són organitzacions religioses que tenen com a eix central la devoció a la Verge del Rocío. Cada germandat compta amb una junta directiva, i les activitats que duen a terme són variades i van més enllà de la Romeria del Rocío. S’organitzen actes religiosos, com missatges, rosaris i pregàries, així com activitats culturals i socials, com concerts de flamenc, trobades gastronòmiques i altres esdeveniments que ajuden a mantenir viva la cultura andalusa a Catalunya.

La celebració més important de les germandats és la Romeria del Rocío, que, encara que té el seu epicentre a Andalusia, també es reprodueix en diverses localitats catalanes. Les germandats rocières organitzen pelegrinatges a paratges naturals propers a Catalunya, on s'instal·len durant uns dies i celebren actes religiosos i festius, recreant el camí del Rocío.

La Romeria del Rocío a Catalunya

A Catalunya, la Romeria del Rocío s’ha convertit en un esdeveniment que mobilitza no només la comunitat andalusa, sinó també molts catalans interessats en aquesta manifestació de devoció i cultura. A municipis com Barcelona, Terrassa, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat o Santa Coloma de Gramenet, la Romeria del Rocío s’ha consolidat com una de les cites més importants del calendari anual.

Durant la romeria, els participants es vesteixen amb la indumentària tradicional rociera, canten sevillanes, toquen guitarres i castanyoles i, sobretot, expressen la seva devoció a la Verge amb profund sentiment religiós. La imatge de la Verge del Rocío, en aquest cas una rèplica de la venerada a Almonte, és portada en processó entre els fidels, seguint la tradició de la romeria original.

Una de les característiques més destacades de les Germandats Rocieres a Catalunya és la seva capacitat per integrar la cultura andalusa dins de la diversitat catalana. Tot i que la romeria és una festa tradicionalment andalusa, a Catalunya s'ha adaptat i ha esdevingut un pont cultural que uneix persones d'orígens diferents. Molts catalans participen activament en les celebracions, i el fenomen rociero ha esdevingut una mostra del diàleg i la convivència entre cultures.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.