Vés al contingut

Per saber-ne més

(CR) Verdaguer i Guimerà davant la Bíblia és el tema de la primera sessió del cicle “La Bíblia en la literatura catalana” que, organitzat per la Fundació Carulla i la Fundació Catalunya-La Pedrera. El cicle comença aquest dimarts en el marc del cicle de conferències Converses a la Pedrera.

Aquest debat forma part del cicle “La Bíblia en la literatura catalana” que tindrà lloc tots els dimarts del mes d’abril, amb una segona fase al novembre. El cicle que proposa una aproximació a la presència dels textos bíblics en la producció d’alguns dels autors més destacats de la literatura catalana, des de l’edat mitjana fins al segle XX, i a la manera com aquests textos s’han adaptat a moments i circumstàncies diverses.

La primera sessió serà moderada pel teòleg Armand Puig, i hi intervindran Ricard Torrents, assagista, traductor i crític literari català, un dels principals estudiosos de Jacint Verdaguer i impulsor i primer rector de la Universitat de Vic, i Joan Santanach, Doctor en Filologia Catalana, especialitzat en literatura medieval, professor a la Universitat de Barcelona, coordinador de l’Editorial Barcino i comissari de l’Any Llull. Com la resta de sessions, l’acte inclourà diverses peces musicals a càrrec de Clara Jiménez (veu) i Anna Ferrer (guitarra), estudiants de l’ESMUC, que il·lustraran en viu als autors objecte de la sessió.

Carner, Riba, Quart, Espriu, Sales i Rodoreda davant la Bíblia

La següent sessió serà sobre els poetes Josep Carner i Carles Riba davant la Bíblia. Es farà el 12 d’abril, amb Narcís Comadira, poeta, pintor, dramaturg, traductor, periodista i crític literari, i Jordi Malé, Doctor en Filologia Catalana, especialitzat en literatura catalana contemporània. Moderadarà Carles Duarte, poeta i president de la Fundació Carulla.

Pere Quart i Salvador Espriu seran els autor del 19 d’abril, amb Helena Mesalles, filòloga i estudiosa de Joan Oliver, i Sebastià Bonet, Doctor en Filologia Catalana, professor de la Universitat de Barcelona i estudiós de l'obra de Salvador Espriu, amb la moderació del professor de teologia Jaume Angelats.

El cicle d’abril es tancarà el 26 d’abril amb Joan Sales i Mercè Rodoreda. Hi intervindran Carles Lluch, Doctor en Literatura Catalana i expert en la novel·la catòlica a Catalunya, i Maria Campillo, professora de Literatura Catalana Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona i vicedirectora del CEFID (Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica). Lola Badia, filòloga medievalista, moderarà la sessió.

El cicle de conferències a La Pedrera és el primer pas del projecte, que pretén donar veu als estudiosos de cada temàtica per tal que exposin les seves conclusions. El segon pas és l’edició d’aquestes recerques. L’obra constarà de dos volums, el primer dels quals abastarà el període comprès entre el segle XIII i el XVII, i el segon, del XVIII al XX. A les diverses aportacions, de to assagístic i amb poques notes, s’hi inclourà al final una bibliografia d’extensió mesurada. Tancaran els volums un índex de noms i de llocs bíblics.

El projecte és avalat per un Consell Assessor format per Lola Badia (UB), Joan Ferrer (UdG), Alexander Fidora (UAB) i Armand Puig (FTC), i coordinat per Damià Roure (AM), Joan Santanach (UB) i Jaume Angelats (ABCat). La coedició es farà entre la Facultat de Teologia de Catalunya, les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, l’Editorial Barcino i l’Associació Bíblica de Catalunya.

Converses a La Pedrera és un dels programes de la Fundació Catalunya-La Pedrera en línia amb la seva vocació d’apropar el coneixement a la societat catalana. Dóna veu a personalitats de primer ordre del món de la cultura, la ciència, la política i l’economia, entre d’altres disciplines.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.