El cardenal italià Carlo Maria Martini ha estat reconegut amb el Memorial Cassià Just que lliura la Generalitat de Catalunya per primera vegada aquest any. Carlo Maria Martini ha estat reconegut per la seva contribució al diàleg entre persones de diverses creences i per la defensa dels drets humans i dels valors del món contemporani. Aquest dimecres s'ha fet públiv el reconeixement que el cardenal Martini rebrà el dimarts 8 de juny.
El jurat del Memorial ha considerat que la trajectòria del guardonat està “en plena sintonia amb la de Cassià Just. Tots dos es van distingir per assumir una postura oberta, dialogant, respectuosa i compromesa en un món plural. En aquest sentit, entre les obres de Martini destaca En què creuen els que no creuen? escrit amb Umberto Eco. Així mateix, també s’han valorat les seves propostes d’entesa i la promoció d’una societat integrada, integradora i afavoridora d’una bona convivència”. El premi també remarca “el compromís personal del guardonat, que l’ha portat a promoure l’intercanvi i l’enriquiment mutu de persones i sectors de la societat de diverses sensibilitats.
L’arquebisbe emèrit de Milà és jesuïta i durant molts anys va ser un dels noms que més sonava com a papable. Però el 2002, poc després de complir els 75 anys, es va jubilar i amb una salut delicada des de llavors viu a Jerusalem. Martini ha destacat públicament per diverses declaracions interrogant-se sobre algunes postures de l’Església catòlica en temes com el catòlics divorciats, el celibat obligatori dels capellans o la homosexualitat.
El Memorial Cassià Just que ha rebut ara el cardenal Martini pren el nom de qui va ser abat de Montserrat de l’any 1966 fins el 1989 i vol reconèixer “les aportacions a la construcció d’un espai comú basat en la laïcitat com a respecte a la diversitat, en el marc d’una societat moderna, justa i democràtica”. Les bases del Memorial especifiquen que es lliurarà anualment a una persona, entitat o institució de Catalunya o de qualsevol altre país que hagi destacat en àmbits com el diàleg entre posicions religioses i de pensament diverses, el treball a favor de la convivència o la cohesió social, la formulació d’un horitzó comú, fonamentat en els principis democràtics, l’impuls a la laïcitat com a respecte a la diversitat d’opcions religioses i de pensament i als seus valors, i la defensa dels drets humans, especialment de les dones, i dels drets de llibertat religiosa i de pensament. Aquestes aportacions han d’anar lligades, explícitament, a alguna opció religiosa o de pensament.
El jurat d’aquesta edició ha estat format pel vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod Rovira, i la directora d'Afers Religiosos, Montserrat Coll, juntament amb Daniel Giralt-Miracle, historiador i llicenciat en filosofia, Najat El Hachmi, escriptora i mediadora cultural, i Joan Estruch, catedràtic de Sociologia.
Carlo Maria Martini va néixer a Torí el 15 de febrer de 1927 i va ser ordenat capellà el 1952. Es va dedicar fonamentalment a l’estudi de la Sagrada Escriptura, i va esdevenir un dels millors experts mundials en crítica textual del Nou Testament. El 1983 va ser creat cardenal, i des del novembre del 2000 és Acadèmic d’Honor de l’Acadèmia Pontifícia de les Ciències. El mateix any va rebre el Premi Príncep d’Astúries de les Ciències Socials.
El vicepresident del Govern lliurarà el guardó el proper 8 de juny en un acte que se celebrarà al Palau de la Generalitat.