Vés al contingut
Catalunya Religió
fundacio-ajuda-esperança-telefon-acte
Fotografia: Fundació Ajuda i Esperança.

FUNDACIÓ AJUDA I ESPERANÇA La quarta edició de l’Observatori de l’Esperança, que elaboren la Fundació Ajuda i Esperança en col·laboració amb la Fundació “la Caixa”, s'han presentat les dades recollides al llarg de l’any 2023 als dispositius d’acompanyament emocional que l'entitat posar al servei de la ciutadania de manera confidencial i gratuïta. Es tracta del Telèfon de l’Esperança, els serveis en xat adreçats a adolescent i joves així com el Telèfon de Prevenció del Suïcidi. Enguany han atès més de 8.000 converses a través de xat.

La presentació de la publicació anual, que és dirigida pel sociòleg Oriol Homs, ha presentat i analitzat les dades recollides en els serveis que ofereix l’entitat a la ciutadania durant el dijous 4 de juliol a l’aula 1 del Caixaforum Barcelona.

Més de 150.000 missatges en 8.000 converses en els xats adreçats a persones entre 14 i 29 anys confirmen el mitjà de xat com el més eficient per a atendre de manera immediata el malestar emocional del jovent. Pel que fa al telèfon de prevenció del Suïcidi, acumula més de 16.800 trucades des de la seva posada en marxa el 2020. El 2023 ha rescatat de manera activa a 29 persones en suïcidi imminent o en curs, dirigint-los els serveis públics d’emergències.

L'entitat suma gairebé 40.000 trucades i converses de xat ateses al llarg de tot 2023

Tots els serveis de l’entitat sumen gairebé 40.000 trucades i converses de xat ateses al llarg de tot 2023. Aquests milers de persones usuàries han rebut atenció immediata de l’equip de voluntariat de la fundació: més de 400 persones formades i supervisades per professionals de la salut mental, un equip que treballa de manera desinteressada i cobreix les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana mitjançant una organització per torns.

Durant l'acte s'han conegut les diferents tendències i problemàtiques detectades entre les persones usuàries dels serveis. La inauguració ha comptat amb la presidenta del Patronat de la Fundació Ajuda i Esperança, Esperança Esteve; la regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Villanueva; la diputada delegada de Salut Pública a la Diputació de Barcelona, Gemma Tarafa; i, el conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano.

L'acte també ha acollit una taula rodona sobre salut mental, adolescents i joves que ha moderat el psiquiatre als centres Ita i patró delegat d’estratègies sòcio-sanitàries a la Fundació Ajuda i Esperança, Enric Armengou. En ella ha participat la psicòloga i responsable del Xat de Suport Emocional per a Joves i Obro Feel, Mireia Anglès; la vicedegana de la UPF-BSM, doctora en informàtica i coordinadora del projecte Stop, Ana Freire; el cap de l’àrea d’inserció laboral de Joves de la Fundació Joia i coordinador del projecte Ocell de Foc Sant Martí, Jordi Formiguera; el psiquiatre i doctor en salut pública al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Josep Maria Haro.

Més de 55 anys treballant des del Telèfon de l’Esperança

La Fundació Ajuda i Esperança se centra en l’acompanyament emocional en moments de crisis personals. Fa més de 55 anys que hi treballen amb el Telèfon de l’Esperança, que va impulsar en el seu moment el capellà Miquel Àngel Terribas. Però arran del “cataclisme per a la salut mental” que va significar la pandèmia, el 2020 van obrir el Telèfon de Prevenció del Suïcidi. El dispositiu pioner de l’entitat, el Telèfon de l’Esperança es reafirma com a l’eina principal per donar resposta a la solitud no desitjada entre persones adultes i gent gran.

Des de l’agost de 2022, quan el xat es va posar en marxa, s’ha atès més d'un miler converses i només ha calgut activar els serveis d’emergència en 9 ocasions. La fundació té diferents telèfons d'atenció: el Telèfon de l’Esperança (93 414 48 48), el Telèfon de Prevenció del Suïcidi (900 925 555), el Xat de Suport Emocional per a Joves (679 33 33 63) i el xat de suport Obro Feel (680354155).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.