(Opus Dei) Aquest juny farà 50 anys que l'església de Santa Maria de Montalegre del Raval de Barcelona començà a desenvolupar diverses iniciatives de solidaritat d'ençà que el 1967 en té cura l'Opus Dei. Per celebrar-ho Mons. Omella presidirà una Missa d'acció de gràcies el dissabte 3 de juny a les 19.30 h.
Dins la tasca pastoral general de l'Arquebisbat de Barcelona, i en unió amb els diversos organismes diocesans, l'església de Montalegre realitza les activitats pastorals que li son pròpies i, amb el Centre Catequètic, ofereix col·laboració a totes aquelles entitats que preparen grups per a la recepció dels sagraments. Durant aquests 50 anys des de l'església han sorgit diverses entitats que treballen al Raval.
Acció Social Montalegre
L'Acció Social Montalegre desenvolupa una àmplia iniciativa de solidaritat per millorar les condicions de vida de les persones del Raval, en la qual col·labora un nombrós equip de voluntariat. L'ajuda directa assistencial dona cobertura a les famílies amb l'entrega mensual d'aliments i productes d'higiene, tant a domicili com al nostre magatzem. També es procura una atenció a dones embarassades o amb nadons.
Hi ha visites periòdiques de voluntaris amb coneixements mèdics, que realitzen una important tasca de valoració de l'estat de salut dels col·lectius de més risc. Un grup de voluntaris amb experiència i coneixements del món empresarial i docent ofereixen tutories i orientacions per ajudar a la inserció laboral. Amb donacions d'aliments i joguines es fan els lots de Nadal i Reis que després són repartits a les famílies del Raval.
Un treball en xarxa
Quatre entitats treballen coordinadament. L'Acció Social Montalegre està dedicada a l'atenció familiar primària. El Braval és un centre de suport socioeducatiu. El Terral es centra específicament al desenvolupament de la dona. La Fundació Raval Solidari cerca els recursos que calen.
Tots els projectes i activitats es porten a terme amb la generosa dedicació del voluntariat. Gent de tota edat, procedència social, opinió i creença posen la seva experiència i les seves aptituds al servei dels altres: adolescents, estudiants universitaris, mares de família, professionals i jubilats.
Una mica d'història
Des de l'any 1802 existia al barri del Raval de Barcelona la Casa de Caritat en els edificis de l'illa de cases que formen la cantonada dels carrers Montalegre i Valldonzella. L'any 1902 es va inaugurar l'església actual, projectada per l'arquitecte August Font i Carreras (1845-1924) que, entre altres edificis destacats, va projectar el cimbori i va dirigir les obres de la façana de la Catedral de Barcelona.
Després d'uns anys en què l'església va romandre tancada, la Diputació de Barcelona fa donació de l’església a l’Arquebisbat de Barcelona, per tal que es garanteixi el culte. I l’Arquebisbat de Barcelona confia l’església a l’Opus Dei el 1967.
En la Missa anticipada vespertina del dia anterior al 29 de juny de 1967, festa de sant Pere i sant Pau, l'Opus Dei pren possessió de l'església i es restableix el culte. Per decisió de l'Arquebisbe, el temple queda sota l’advocació de la Mare de Déu de Montalegre. La seva festa és el 31 de maig, diada en que se celebra la Visitació de la Mare de Déu.
Coincidint amb aquesta data, el diumenge 4 de juny a les 10:30 h el programa Signes dels temps de TV3 emetrà una entrevista al vicari de l'Opus Dei a Catalunya, Ignasi Font, així com un breu reportatge de la tasca que duen a terme les entitats que des de fa 50 anys treballen al voltant de l'Església de Montalegre del Raval de Barcelona.