Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) L’Associació Cultural Sant Fructuós va presentar aquest dimecres, dia 14 d’abril, al Jardí del Museu Bíblic Tarraconense, el llibre "IVBILAEVM. Fructuós, Auguri i Eulogi. La història dels màrtirs de Tàrraco", una reedició de l’àlbum de cromos IVBILAEVM que es va impulsar l’any 2008, amb motiu de l’Any Jubilar de Sant Fructuós, en el 1.750è aniversari del martiri dels sants màrtirs Fructuós, Auguri i Eulogi. Ara, coincidint amb el trentè aniversari de la primera representació de La Passió de Sant Fructuós, l’Associació Cultural Sant Fructuós ha reeditat aquesta publicació que compta il·lustracions de Pilarín Bayés i el text d’Andreu Muñoz, expresident de l’Associació i director del Museu Bíblic.

L’acte, presidit per l’arquebisbe de Tarragona Joan Planellas, va comptar amb l’assistència d'Imma Teixell, presidenta de l’Associació Cultural Sant Fructuós; Lluís Colet, en representació de la Cambra de Comerç de Tarragona i de Marcel Pallejà, presentador del llibre.

"D’alguna manera, el col·leccionable es va convertir en la primera història de l’arxidiòcesi adaptada als infants i reeditant aquell material en format llibre permetrà que les noves generacions redescobreixin i facin seu aquest valuós patrimoni", va assegurar Planellas. "Hem de ser conscients que som hereus d’una tradició de la qual tenim el dret de fruir-ne i alhora el deure de preservar-la", va afegir, tot esperant que "l’herència d’aquet relat incrementi la fe dels nostres infants i els ajudi a créixer com a persones íntegres al servei dels altres".

"Més enllà d’un àlbum va ser un èxit col·lectiu sense precedents", va assegurar el representant de la Cambra de Comerç de Tarragona, entitat que va editar aquest àlbum de cromos -unes 15.000 unitats-, en tres llengües -català, castellà i anglès-. Colet també va recordar que la tirada de cromos va ser de 2,2 milions d’unitats.

"Un fantàstic viatge per les nostres arrels paleocristianes"

El presentador del llibre, Marcel Pallejà, laic dominic, delegat diocesà per als laics i la família i un dels socis fundadors de l’Associació Cultural Sant Fructuós, entre d’altres càrrecs, va glossar el contingut que recollia l’àlbum d’aleshores i que ara s’ha publicat en format llibre. "El col·leccionable el formaven 144 cromos il·lustrats amb els que es podia fer un fantàstic viatge per les nostres arrels paleocristianes en quatre capítols, començant el primer amb els orígens del cristianisme a Tàrraco i la venerable i atendible tradició que diu que l’apòstol Pau portà el cristianisme a la ciutat; el segon, que centrava l’atenció en el coneixement de la necròpolis de Tarragona, una de les joies del nostre passat paleocristià; el seguia un tercer i breu capítol que feia present la història de l’Església de Tarragona a l’època visigoda fins a la incursió islàmica, moment en que el bisbe Pròsper fuig de la ciutat amb les relíquies de Sant Fructuós portant-les cap al nord d’Itàlia; i un quart capítol sobre el culte i la memòria de Sant Fructuós en la història", va explicar.

"L’àlbum incloïa una relació de vocabulari en català, castellà, anglès i francès, que ajudava a que l’obra fos més entenedora, que de per sí ja ho era i molt, i adoptés un caràcter encara més profundament científic", va manifestar Pallejà. "Tot i la força tan detallista de la Pilarín Bayés, tal com ens ha tingut sempre acostumats, amb dibuixos d’encuny molt personal i de caire infantívol que fan que l’obra arribi primer de tot als infants, els textos són els que la dotaren de força i vida sense perdre de cap manera el seu rigor històric, tal com ens té acostumat l’Andreu Muñoz", va afegir. El llibre té un preu de 15 euros i es pot adquirir al Museu Bíblic Tarraconense. El dia 23 d’abril, diada de Sant Jordi, al Jardí del mateix Museu Bíblic, aquesta nova publicació es podrà adquirir de les 9.30 h a les 13.00 h.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.