(Jesuïtes) Les organitzacions del sector social dels Jesuïtes a Catalunya han atès, durant l’any 2017, més de 10.000 persones a través dels seus diversos programes i serveis, gràcies a la tasca d’un centenar de professionals i més de 800 voluntaris i voluntàries.
Es desprèn de les memòries d’activitats que aquestes entitats han presentat durant les últimes setmanes, i que són una manera de fer visible la tasca que realitzen i un instrument de transparència.
Fer un cop d’ull a les activitats d'aquestes entitats que treballen més a prop de les persones és fer-lo a la realitat dels barris i és també un crit d’alerta davant les necessitats socials més urgents. Les pàgines d’aquestes memòries són, alhora, un exemple de generositat pel compromís de tantes persones en el treball comunitari i la transformació social.
Formen part del sector social de la Companyia de Jesús a Catalunya les fundacions Migra Studium de Barcelona, la Vinya de L’Hospitalet del Llobregat, Salut Alta i Carles Blanch de Badalona, Arrels-Sant Ignasi de Lleida, i s'hi ha incorporat més recentment la delegació d'Entrecultures a Barcelona, dedicada a la cooperació internacional, que es va presentar a finals de 2017.
Acompanyar prop d’un miler d’infants i joves i les seves famílies
Del total de persones ateses, prop d’un miler són infants, adolescents i joves que participen als diversos programes de suport educatiu, acompanyament i activitats de lleure educatiu que porten a terme Migra Studium al barri gòtic de Barcelona; La Vinya al barri de Bellvitge i el Gornal; la Salut Alta a Badalona; i el Centre Sant Jaume de la Fundació Carles Blanch de Badalona.
Un treball que no es queda en la mera atenció, sinó en una mirada interdisciplinar i transversal que contempla l’acompanyament i l’educació emocional, així com el suport i la participació de les famílies, amb activitats de formació, tallers, alfabetització, espais de trobada i diàleg, etc.
Més de 6000 persones ateses als bancs d’aliments
Cal destacar que més de 6000 persones rebut ajuda del servei de banc d’aliments del que disposen La Vinya, a L’Hospitalet de Llobregat, que ha atès més de 2400 persones a través del programa d’ajuda fraterna, i Arrels Sant Ignasi, a Lleida, on més de 3.700 persones han rebut aliments.
A Lleida, a més, Arrels Sant Ignasi alerta davant l’augment de les persones sense llar que ha atès aquest any, més de 700, que a més, són cada vagada més joves. L’entitat també compta amb diversos programes per atendre persones que pateixen addiccions, a través dels quals ha pogut donar suport a més de 250 persones.
Creixent vulnerabilitat de les persones migrants
Per la seva banda, la Fundació Migra Studium ha atès més d’un miler de persones de 92 nacionalitats diferents en els seus programes d’acollida i de formació. Preocupa que moltes d’elles es troben en una situació de creixent vulnerabilitat tant pel que fa a la seva situació administrativa, laboral i d’habitatge. Migra Studium també ha atès més de 200 interns del CIE de la Zona Franca a través del grup de visites al CIE.
Més interès pel fet i la diversitat religiosa
A més de l’atenció directa, totes les entitats tenen entre els seus objectius la sensibilització per a la transformació social, que porten a terme a través de xerrades, acollint visites, amb intervencions a mitjans de comunicació, organitzant jornades festives o participant en campanyes.
Es destaca l’augment de visites registrat durant l’any 2017 a l’Espai Interreligiós de Migra Studium, que ha rebut gairebé 3.500 persones, la majoria grups escolar, i que indiquen el major interès pel fenomen religiós arran dels atemptats de Barcelona del mes d’agost.
Totes les entitats també acompanyen la seva acció directa amb un intens i rigorós treball d’anàlisi, reflexió i formació a l’entorn de la pròpia tasca i de la realitat que ens envolta.