(GIEC) El segon diumenge d’Advent, dia 10 de desembre, dia en què s’escau també la celebració de la festa de la Mare de Déu de Loreto i el Dia Internacional dels Drets Humans, els bisbes de Catalunya centren els seus escrits a parlar d’aquestes celebracions, així com també reprenen o comencen una sèrie de glosses temàtiques.
Joan Enric Vives, arquebisbe d’Urgell, parla de la Declaració Universal dels Drets Humans, afirma que “és Joan XXIII qui, a la seva famosa encíclica Pacem in Terris, assumeix la llibertat de consciència i fa possible l’acceptació eclesial dels drets humans, que després trobarà el seu lloc al magisteri del Concili Vaticà II, Pau VI, Joan Pau II i Benet XVI, fins arribar a la resumida contundència del Papa Francesc” i ens convida a “fer nostre el programa d’acció social basat en el compromís definitiu en defensa dels drets humans, element essencial avui de la Doctrina Social de l’Església”
Amb motiu de la festa de la Mare de Déu de Loreto, Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, recorda que “l’any 1970 Tarragona va tenir el goig d’acollir els primers preveres italians que s’ocuparien d’aquest lloc sant, pertanyents a l’orde dels Rogacionistes, el carisma dels quals és pregar per les vocacions sacerdotals i per l’atenció social”, expressa la seva gratitud com a arquebisbe “als sacerdots de Loreto per la seva extraordinària tasca” i demana que “els acompanyem en aquesta petició de vocacions que són tan necessàries”.
El cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, proposa a cadascú: “Posa més Advent en la teva vida. Contempla les promeses que Déu ens ha fet, gaudeix i descansa en elles. Regala’t un temps per a la pregària, una major atenció a les inspiracions de l’Esperit, que vol fer meravelles en nosaltres i a través nostre». I afegeix un desig: “Tant de bo aquest temps de preparació que ens ofereix l’Església ens ajudi a redescobrir que Nadal és l’apropament generós de Déu a la humanitat”.
Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu de Llobregat, reprèn la seva sèrie d’escrits sobre “Recuperar l’ànima”, i per recuperar-la ens proposa, a més d’obrir els ulls, veure més enllà, amb els mateixos ulls, el món nou, estant predisposats a obrir-nos al do i a la gràcia, a donar fruits bons, obrint finestres i portes i esbrossant el camí perquè el Senyor vingui i faci estada en nosaltres.
Josep Àngel Saiz, bisbe de Terrassa, explica que Joan el Baptista, el precursor del Messies, “ens exhorta a preparar el camí del Senyor” i que “la crida de Joan a la conversió, és una crida a revisar qui ocupa el centre de la nostra vida, en què se centren els nostres desitjos i esperances, quins són els nostres ideals, en què posem el cor i les forces, a què dediquem el temps. Preparar el camí del Senyor és girar la mirada cap a Déu, posar-lo al centre de la nostra existència. Preparar el camí del Senyor és obrir el cor a Déu i al germà”.
Romà Casanova, bisbe de Vic, parla de l’esperança cristiana, que és font d’alegria. Concretament, remarca que “esperar de veritat significa tenir una certesa clara: hi ha un amor que mai no falla, que mai no m’abandona, que és més fort que la mort. L’esperança significa creure en l’amor” i que “l’esperança és la font de la joia, perquè ens fa mirar sempre al futur; un futur sempre obert . L’esperança posa a la nostra mà el que el nostre cor desitja: l’amor, la pau, la joia”.
Enric Benavent, bisbe de Tortosa, per ajudar els cristians a viure les festes amb ulls de fe, es permet oferir-nos un suggeriment concret: ens anima a què “durant el temps d’advent avivem cada dia en nosaltres, escoltant i meditant la Paraula de Déu, el desig que el Senyor entre en el cor dels homes”. I demana que l’“Advent sigui un temps per a créixer en el desig que la presència del Senyor siga més intensa en la humanitat”.
Salvador Giménez, bisbe de Lleida, explica el lema de les seves glosses “Prop de vosaltres”, exigint-se “humilitat i sinceritat” i reconeix que desitja estar prop dels seus feligresos per “conèixer les habilitats, els interessos i les preocupacions diàries” i que també vol estar “prop dels sacerdots, col·laboradors del ministeri episcopal, dels membres de la Vida Consagrada per participar dels seus carismes i de tots els laics per animar la seva vida compromesa amb l’Església i el món en el que viuen”.
Francesc Pardo, bisbe de Girona, proposa que aquesta setmana ens preguntem pels obstacles que hem de superar quan preparem el camí perquè vingui el Senyor. I concretament parla de l’obstacle de la sordesa, ja que “molt sovint ens podem posar taps a les orelles per evitar sentir Jesús, però també per no sentir el clam de les persones”, i de l’obstacle de la ceguesa, ja que “en molts moments som com cecs a l’hora d’adonar-nos del que vivim i dels qui ho fan possible”.
I Xavier Novell, bisbe de Solsona, comenta el capítol VIII de l’exhortació apostòlica Amoris Laetitia (AL) titulat “Acompanyar, discernir i integrar la fragilitat”, que posa la seva mirada sobre els fidels divorciats i units civilment a una altra persona. Mons. Novell comença així una sèrie de glosses per explicar “els criteris pastorals vigents des de la primavera passada”, fets per “acomplir amb el nostre deure pastoral ‘d’acompanyar les persones interessades en el camí del discerniment d’acord amb l’ensenyament de l’Església i les orientacions del bisbe’ (AL 300)”.
Podeu trobar les glosses senceres al web de la Conferència Episcopal Tarraconense i a la pàgina web de cada diòcesi.