Vés al contingut
Autories
Cristina Inogés

CRLa teòloga Cristina Inogés, laica i membre activa del procés sinodal, ha reflexionat, dies previs a l'inici de la segona part del Sínode, ha reflexionat sobre el significat profund de la sinodalitat tant en l'àmbit institucional com personal. En una entrevista recent, amb motiu del nou Quadern publicat per Cristianisme i Justícia, Inogés va remarcar que la sinodalitat implica un canvi profund en la manera de ser Església, però que afecta sobretot la manera de viure el cristianisme i, en última instància, la manera de ser cristians.

Inogés, que ha participat com a membre de la Comissió Metodològica del Sínode i va tenir veu i vot a la XVI Assemblea sinodal de 2023, destaca que la sinodalitat va més enllà de les reformes institucionals. Segons ella, aquest procés crida cada individu a una conversió personal, a escoltar, dialogar i implicar-se activament en la vida comunitària. "El canvi no és només per a l'Església com a institució", afirma, "sinó per a tots nosaltres com a cristians".

El Sínode 2021-2024, impulsat pel papa Francesc, cerca crear un espai de participació en què tant clergat com laics treballin conjuntament per construir una Església més inclusiva i transparent. Segons Inogés, la sinodalitat no només és una realitat eclesial, sinó que té un fort component humà que sovint es passa per alt. El seu llibre Del Sínodo al jubileo aprofundeix en aquest aspecte, defensant el diàleg obert i la renovació constant com a vies per construir una comunitat cristiana més participativa.

Inogés també és autora d'obres com La sinfonía femenina (incompleta) de Thomas Merton i No quiero ser sacerdote. Mujeres al borde de la Iglesia, llibres que exploren el paper de les dones a l'Església i qüestionen les estructures de poder tradicionals. En aquesta mateixa línia, la teòloga aragonesa advoca per una Església que escolti i actuï de manera coherent amb els valors del diàleg i la inclusió.

Aquest camí sinodal culminarà amb un jubileu, que, segons Inogés, serà un moment clau per revisar el progrés realitzat i reafirmar el compromís amb aquesta transformació col·lectiva i individual. “El veritable objectiu és construir una comunitat que dialogui i que estigui en constant conversió”, afirma la teòloga. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.