(Jesuïtes) Coincidint amb el dia internacional de les persones migrants, aquest dilluns 18 de desembre, la campanya Hospitalitat, que impulsa la Companyia de Jesús, denuncia un cop més la manca de compromís per part de les institucions per acollir en condicions a les persones migrants i refugiades que arriben al territori espanyol. "El govern continua rebent a les persones migrants amb els braços tancats", afirmen les entitats que promouen aquesta campanya.
En el seu comunicat, la campanya Hospitalitat assenyala l'augment d'arribades durant aquest any 2017, amb pràcticament 20.000 persones que han arribat especialment per via marítima. Moltes d'elles són sol·licitants d'asil, menors d'edat o víctimes de tràfic de persones que, davant la saturació dels centres de primera assistència i estada temporal, acaben tancades en centres d'internament sense l'atenció humanitària suficient. És el cas, per exemple, de 460 persones arribades fa poques setmanes per mar, per a les quals la resposta del govern espanyol ha estat privar-les de llibertat en un centre penitenciari d'Archidona, Màlaga.
Mentre la solidaritat i hospitalitat amb els migrants forçosos és palès en la societat espanyola, aquesta actitud no es reflecteix en la gestió de l'executiu. Els terminis de reubicació i reassentament de sol·licitants d'asil van acabar el passat mes de setembre, i Espanya només havia complert el 14% de les quotes acordades. "Hem d'exigir a les autoritats que reforcin l'actitud d'hospitalitat de la ciutadania en lloc d'obstaculitzar l'acollida i l'harmonia social amb discursos que associen migracions amb falta de seguretat o terrorisme", afimen les institucions que promouen la campanya Hospitalitat, totes elles dedicades a l'atenció de persones migrants i refugiades, i a la cooperació internacional. Però constaten que "ens trobem amb retòriques i polítiques de criminalització i discriminació de les persones migrants i refugiades que vénen en moltes ocasions des de les pròpies institucions de govern, amb clars exemples com ara l'internament de persones migrants a la penitenciària d'Archidona o la més recent acusació de tràfic de persones a l'activista pels drets humans Helena Maleno".
Les entitats constaten també que la tendència en les polítiques migratòries és blindar i tancar les fronteres a qualsevol preu, la qual cosa té com a conseqüència que no s'hagin habilitat vies segures per a refugiats i que milers de persones posin en risc la seva vida per intentar arribar a Europa. En són exemple les anomenades "devolucions en calent" que es produeixen a Ceuta i Melilla, per les quals Espanya va ser condemnada fa tot just dos mesos pel Tribunal Europeu de Drets Humans. De la mateixa manera, aquestes polítiques frontereres condicionen l'ajuda oficial al desenvolupament a tercers països africans a la seva capacitat d'exercir control i fre de la mobilitat de les persones migrants. La campanya reclama recuperar la inversió en la cooperació internacional al desenvolupament en països d'origen, que va caure un 72% entre 2009 i 2015, com a instrument fonamental per a millorar les condicions de vida d'aquestes persones.
El comunicat posa atenció especial a les persones amb un perfil de major vulnerabilitat, sobretot els menors estrangers no acompanyats. Multitud de joves menors d'edat estan vivint al carrer (com succeeix a Melilla arriscant la seva vida en intentar colar-se en vaixells o camions rumb a la península), o interns als CIE (el Servei Jesuïta a Migrants va identificar fins a 51 menors internats l'any 2016). És urgent garantir la protecció i tutela de menors migrants no acompanyats, aplicant el principi d'interès superior del menor per sobre de la resta d’aspectes, així com acompanyar-los en el seu procés de creixement. Aquesta tasca, enlloc de ser realitzat per les institucions, acaba sent responsabilitat de les ONG.
La campanya Hospitalitat defensa l'acollida integral de les persones migrants i fa una crida a garantir el respecte als drets humans i la dignitat de totes les persones."Ens sentim cridats per un sentiment de solidaritat i d'inclusió i volem que aquest esperit de ser terra d'acollida s'estengui a tota la societat".