(Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura - CR) Periodistes i experts de tot el món com Antonio Spadaro, Leticia Soberón, Jesús Colina, Luigi Accattoli o Cristian Oró són alguns dels professors que cada curs porten la seva experiència i coneixements a les aules de Blanquerna.
Coincidint amb el cinquè aniversari de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, aquest proper curs 2017-2018 es prepara la cinquena edició del Diploma d’Especialització Universitària en Comunicació i Religió a l’Era Digital a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Universitat Ramon Llull). Anualment, la titulació reuneix experts i professionals en comunicació religiosa d’arreu amb una quarantena d’estudiants que han pogut seguir les seves sessions i debatre, de primera mà, els temes clau que envolten la comunicació de la religió i de les institucions eclesiàstiques.
El Diploma d’Especialització ha estat el primer de les seves característiques a nivell d’Espanya. Integra i posa en contacte perfils del món del periodisme que tenen com a objectiu especialitzar-se en l’àmbit de les religions però també experts del món eclesial que es proposen obtenir habilitats, eines i nous coneixements alineats amb les noves tendències de la comunicació.
Obrir la ment i adequar-se al nou paradigma
“El DEU em va fer obrir la ment per intentar reinventar-me i adequar-me al nou paradigma”, assegurava a l’Observatori Dorleta Alberdi, estudiant de la primera edició del Diploma i Directora de Comunicació de la Diòcesi de Bilbao. De fet, el Diploma presenta un ampli programa que recorre, durant nou mesos, camps claus de la comunicació institucional alhora que de l’àmbit religiós. Xarxes socials, disseny, relacions públiques, protocol, comunicació de crisi, propostes religioses digitals, islam, el Vaticà i la gestió de la informació religiosa són algunes de les temàtiques al voltant de les quals giren les sessions. Es realitza a més, un èmfasi especial a l’activitat en l’entorn digital i les iniciatives que, en el camp de la innovació, poden ser de gran utilitat per a les religions i les institucions religioses. La titulació s’imparteix en castellà i durant un divendres a la tarda i un dissabte al matí cada mes.
Al gener, el programa es completa amb una estada a Roma, en què els estudiants visiten les principals organitzacions de comunicació de la Santa Seu. En la darrera edició, el Diploma va poder seguir en directe una roda de premsa a la Sala Stampa, que després va visitar de la mà de la vicedirectora d’aquesta, Paloma García Ovejero. Posteriorment, els estudiants es van reunir amb Lucio Ruiz, secretari de la Secretaria per a la Comunicació de la Santa Seu, i amb en Giovanni Vian, director de l’Osservatore Romano. Les instal·lacions de Ràdio Vaticana són també una visita habitual. Tot plegat configura un camí que té com a meta contribuir a la millora de la comunicació de les religions i, alhora, del coneixement i l’entesa entre aquestes.
Segons va explicar el director de la revista Vida Nueva i professor del Diploma, José Beltrán recentment en un debat digital, “les claus per comunicar en l’àmbit de les religions són formació, audàcia i misericòrdia”. La directora del Diploma i de l’Observatori, la Dra. Míriam Díez assegura que, “amb la tríada de comunicació, religió i noves tecnologies del DEU en Comunicació i Religió, contribuïm a enfortir i desenvolupar aquestes claus”.