Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(Cristianisme al Segle XXI) L’any vinent, se celebrarà el Vè centenari de la Reforma de Luter. Des de l’edat mitjana havien estat molts els moviments que volien reformar l’Església catòlica amb esperit sincer, però la majoria va fracassar. En canvi, amb l’èxit de la reforma luterana, en seguiren d’altres que cristal·litzaren en maneres diferents d’entendre la relació de la persona amb Déu. Sobretot, van palesar l’existència a Europa de dues cultures, dos models de relacions socials, dues concepcions de la política i el poder, que, de fet, encara avui perviuen substancialment en les singularitats de les diferents cultures entre l’Europa del nord i l’Europa mediterrània.

Avui catòlics i protestants podem celebrar conjuntament aquell episodi transcendental esforçant-nos a trobar allò que ens pot enriquir mútuament i ajudar-nos, a uns i altres, a donar una resposta al seguiment de Jesús en el món d’avui. Per això, “Cristianisme al segle XXI”, ha organitzat les sessions del seu cicle d’Espai Obert per aquest curs en sis sessions diferents, que s’iniciaran el 15 d’octubre amb aquest tema, "La reforma: origen comú i mirada al futur", a càrrec de Joel Cortés, protestant, i Jaume Botey, catòlic, i acabaran el 10 de juny amb "Història del protestantisme als Països Catalans", a càrrec de Josep Lluís Carod-Rovira, exconseller en cap i exvicepresident del govern català, autor d’un estudi sobre el tema. Entremig hi haurà les sessions del 26 de novembre (Les “reformes” abans de la Reforma, a càrrec de L. Busquets i Grabulosa), 21 de gener (Les Reformes, conflicte religiós, conflicte cultural o conflicte polític?, per Lluís Duch, antropòleg i monjo de Montserrat), 11 de març (La vivència psicològica del “pecat” des del protestantisme, per V. Hernàndez, psicòleg i pastor protestant), i 6 de maig (Les “Cantates” de Bach, expressió de la pietat protestant al Barroc, pels musicòlegs Elias Cortés, protestant, i Lluís Saumell, catòlic).

Tots els actes se celebraran a Barcelona, a la sala d’actes de “Cristianisme i Justícia” de Roger de Llúria. “Cristianisme al segle XXI” va iniciar la participació en aquesta celebració del 500 anys de Reforma dedicant-hi un dia de debat i reflexió a la Universitat Catalana d’Estiu el passat 19 d’agost, amb assistència d'Enric Vendrell, Director General d’Afers Religiosos de la Generalitats de Catalunya, que lloà la iniciativa. La jornada consistí en un debat-fòrum sobre el film Luther d’Eric Till (Alemanya, 2003) pel matí i, a la tarda, unes ponències sobre les implicacions històriques i les implicacions religioses de la Reforma, a càrrec d’un teòleg catòlic i una teòloga protestant, Mireia Vidal. Tant a la sessió del matí com a la de la tarda hi assistí mig centenar de persones.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.