Catedral de Barcelona El pregó de l'acte de benedicció de l'Ou com balla d'aquest Corpus Christi 2024 a la catedral de Barcelona posarà l'accent en l’acció social de l’Església amb la gent de mar. Un pregó que pronunciarà el director de Stella Maris, l’entitat que vetlla pels mariners que arriben a Barcelona. L’ornamentació de l’Ou com balla es renovarà amb una proposta més verda i més natural. Així es donarà el tret de sortida a la festa del Corpus Christi, que culminarà amb la missa de la Solemnitat del Santíssim Cos i Sang de Crist i la processó amb el Santíssim Sagrament, que enguany porta per lema 'Jesucrist surt al carrer'.
L’acte de benedicció serà el dimecres 29 de maig a les 18:30 h. Després de la processó al voltant del claustre amb el Capítol de Canonges, es donarà pas al pregó del director d’Stella Maris, Ricard Rodríguez-Martos. Aquest és l’organisme de l’Església ubicat al Port de Barcelona que vetlla pels mariners que es troben lluny dels seus llocs d’origen i pels treballadors portuaris. A més de fomentar el valor social que hi ha en el Corpus Christi, la festa de la caritat, amb aquest pregó es vol aprofundir amb el "vincle que hi ha entre els mariners i la Catedral, que històricament ha estat el referent de molts navegants en arribar d’arreu del món i veure en el temple la seva llar", explica el canonge Robert Baró.
Aquest any l’ornamentació que envolta l’Ou com balla es renova amb un disseny més verd i lligat amb la natura, seguint la idea de l’encíclica Laudato Si’ del papa Francesc, que ja va marcar el pessebre del claustre aquest Nadal. Amb aquesta proposta més senzilla, feta de branques i flor groga, es vol donar més protagonisme a l’ou, que simbolitza l’eucaristia. Alhora, per primera vegada també hi haurà catifes florals dins el recinte de la font de Sant Jordi fetes de planta de flor, dels colors vermell i blanc, els corporatius de la Catedral. L’esquema es complementa amb unes cortines verdes a les columnes del recinte i un faldó verd a la font, reforçant la sensació de frondositat i fertilitat.
Després del pregó, es posarà l’ou a ballar sobre la font de Sant Jordi del claustre i es farà la benedicció. A continuació, l'Associació de Festes de la Plaça Nova estrenarà la nova coreografia de la 'Suite per a fer ballar l'Àliga de la Ciutat' amb el so del grup musical dels Ministrers del Sabre. A l’acte també hi participarà el Cor de la UB i els Ministrers de Santa Maria del Pi.
A partir de dijous 30 de maig, dia oficial del Corpus Christi els visitants podran veure l’Ou com balla. Els horaris són: dijous i divendres, de 10 a 19 h; dissabte, de 10 a 19:30 h; i diumenge de 9 a 14 h.
Corpus pels carrers de la ciutat comtal
Els actes culminaran amb la missa de la Solemnitat del Santíssim Cos i Sang de Crist que aquest any es presenta amb el lema 'Jesucrist surt al carrer'. Serà el diumenge 2 de juny a les 18 h, al Pla de la Seu, presidida per l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella. Després es donarà pas a la tradicional processó amb el Santíssim Sagrament en la Custòdia del segle XIV que reposa sobre el tron del Rei Martí l’Humà, acompanyada del seguici religiós i popular.
El recorregut que se seguirà serà: Plaça Nova, c/ dels Arcs, c/ de Cucurulla, Pl. de la Cucurulla, c/ del Pi, Pl. de Sant Josep Oriol, Pl. del Pi, c/ del Cardenal Casañas, la Rambla, c/ de Ferran, Pl. Sant Jaume, i c/ del Bisbe.
Relacionats amb el programa festiu de Corpus Christi, hi haurà les Jornades Eucarístiques amb l’exposició del Santíssim el 27, 28 i 29 de maig. També destaca la confecció de les catifes de flors, per part de la Federació Catalana de Catifaires, que es podran visitar al claustre en l’horari de l’Ou com balla.
El mateix dia del Corpus Christi, dijous 30 de maig, hi haurà una jornada de portes obertes per a tota la ciutadania de 9:30 a 19 h. Tota la informació i els horaris es poden consultar al web de la catedral de Barcelona.